Σε Ενέργεια και Σιδηροδρόμους Ρωσικές Επενδύσεις 3 δισ. Δολαρίων στην Κούβα

Σε Ενέργεια και Σιδηροδρόμους Ρωσικές Επενδύσεις 3 δισ. Δολαρίων στην Κούβα
energia.gr
Παρ, 3 Ιανουαρίου 2020 - 17:04

Οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφέρει τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Μόσχα και την Αβάνα, ιδίως μετά την απόφασή του να επαναφέρει τις εμπορικές κυρώσεις κατά της Κούβας. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι δύο χώρες συνεργάζονται στους τομείς της ενέργειας, της μεταλλουργίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας

των σιδηροδρόμων και της αεροπορίας, σε βαθμό που να ανασύρει μνήμες των διμερών σχέσεων επί σοβιετικής περιόδου. Η Μόσχα χορηγεί στην Αβάνα φθηνά δάνεια ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και προσφέρει στις επιχειρήσεις της Κούβας τη δυνατότητα να συνάψουν συμβόλαια με ρωσικές, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα απηρχαιωμένα χαλυβουργεία της χώρας, αλλά και για να αγοράσουν ρωσικά φορτηγά, αυτοκίνητα, λεωφορεία και αεροσκάφη.

Δύο από τα μεγαλύτερα σχέδια που προωθεί το Κρεμλίνο είναι, αφενός η αναβάθμιση των κουβανικών σιδηροδρόμων, που προβλέπεται να στοιχίσει 2 δισ. δολάρια και η ανέγερση μονάδας παραγωγής ενέργειας, ύψους 1 δισ. δολαρίων. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft προμηθεύει την Κούβα με καύσιμα από το 2017, ενώ στέλνει, παράλληλα, τους εργαζόμενούς του στο νησί της Καραϊβικής για διακοπές και για ιατρικές εξετάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο δεκάμηνο του έτους που έληξε, επισκέφτηκαν την Κούβα 125.000 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση 20% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, 2018. Στη διάρκεια εκείνης της χρονιάς αυξήθηκε το διμερές εμπόριο κατά 34%, αν και επί της ουσίας, χαρακτηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από εξαγωγές ρωσικών προϊόντων στη χώρα της Καραϊβικής.