Τα Ελληνικά πετρελαιοφόρα που διασχίζουν τα στενά του Χορμούζ εκτίθενται σε κίνδυνο «αντιποίνων» και μερικοί το εύχονται, όπως οι «χρυσοφόροι Μήδοι» που είδαν τον χρυσό να κερδίζει 20 δολλάρια την ουγγιά σε μία ημέρα στα 1555,20.
Εν τούτοις, η νέα «Ρώμη» δεν αντιμετωπίζει γενίκευση του πολέμου από τους Πέρσες. Πολλοί παράγοντες συνηγορούν προς τούτο. Όταν προ μηνών, Ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τα Σαουδαραβικά κέντρα επεξεργασίας πετρελαίου, μετά από κάποια αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου, οι τιμές υπεχώρησαν και ηρεμία επεκράτησε εκατέρωθεν.
Προ έτους ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών (ΟΠΕΚ) επιχείρησε να χειραγωγήσει τις τιμές του «μαύρου» χρυσού κι απέτυχε. Το Ιράκ δεύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ και το Ιράν στο ήμισυ έχουν ανάγκη των πετρελαϊκών τους εσόδων, για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία των εξ ίσου αναγκαία με τις πολιτικές εντυπώσεις.
Η παραγωγή υδρογονανθράκων διεθνώς παρουσιάζει πλησμονή με το φυσικό αέριο στα 5,15 $ τα 10000 mmbtu, χαμηλό. Τελευταίο αλλ’ όχι ασήμαντο είναι ότι η Αμερική αντιμετωπίζει προεδρικές εκλογές εφέτος και ο πρόεδρος Τραμπ θα δείξει αυτοσυγκράτηση καθώς δεν τον εξυπηρετεί νέος πόλεμος στην Μέση Ανατολή.
Μακροπροθέσμως βέβαια, “we are all dead”(*) όπως είπε κι ο Τζών Μέηναρντ Κέηνς αλλ’ ο Σουλεϊμανή δεν είναι αναντικατάστατος ούτε διάδοχος του Αυστρουγγρικού θρόνου Φραγκίσκος Φερδινάνδος , η δολοφονία του οποίου, στο Σαράγιεβο το 1914, υπήρξε η αφορμή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
(*) «Ουδείς αθάνατος» μακροπροθέσμως αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται βραχυπρόθεσμα σαν μην είναι θνητοί.