Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κανάλι CNN Turk, ανακοίνωσε την έναρξη της αποστολής τουρκικών στρατιωτικών προς τη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ενώ παράλληλα σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu δήλωσε ότι «τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν».

«Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το Reuters, η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει εγκρίνει την πρόταση νόμου για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη για διάστημα ενός έτους, ώστε να στηριχθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.
Η λιβυκή Bουλή των Aντιπροσώπων ωστόσο που ελέγχεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ψήφισε χθες την ακύρωση της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και της Τουρκίας. Παράλληλα,ψήφισε ομόφωνα να κόψει τους δεσμούς με την Τουρκία και να κλείσει τις πρεσβείες στις δύο χώρες.

Η Μόσχα ζήτησε σύγκλιση του ΣΑ για τη Λιβύη

Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε χθες τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και αυτή η συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι η πρώτη ευκαιρία του Οργανισμού να συζητήσει τις δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες που σύναψε στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Τρίπολης.

Το αίτημα της Μόσχας, επισήμως, αφορά τη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στο Βερολίνο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Ακόμη όμως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στην αυριανή συνεδρίαση θα γίνει επίσης αναφορά στα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την GNA που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα πρόκειται να συζητηθεί και η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της GNA και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη από τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Αξόζει να σημειώθει ότι από την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων, τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 33 τραυματίστηκαν το Σάββατο σε αεροπορική επιδρομή σε μια στρατιωτική σχολή στην πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με την GNA.

Δεν αποκλείεται επίσης κάποιο μέλος του Συμβουλίου να θέσει στο τραπέζι και την εμπλοκή Ρώσων μισθοφόρων - κάτι που διαψεύδει η Μόσχα - που στηρίζουν τον Χάφταρ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει «σταδιακά» η αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.