H Exxon Mobil έχει διασφαλίσει καίριο ρόλο στην εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Αιγύπτου, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την παρουσία της στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας, στα άμεσα σχέδιά της περιλαμβάνεται η επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, ενώ υπό διαβούλευση τελούν ανάλογες κινήσεις και προς την πλευρά του Ισραήλ.

«Τα θαλασσοτεμάχια που κατακυρώθηκαν σε εμάς ενισχύουν το ερευνητικό μας χαρτοφυλάκιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε σχετικά ο Μάικ Κάζινς, αντιπρόεδρος του τμήματος εξερεύνησης και νέων εταιρικών σχημάτων. «Επιδιώκουμε να εργαστούμε με την κυβέρνηση και να ξεδιπλώσουμε την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία μας και την προηγμένη τεχνολογία που κατέχουμε».

Η Exxon Mobil εξασφάλισε αδειοδοτήσεις για την εξερεύνηση 1.7 εκατ. στρεμμάτων θαλάσσιας έκτασης, εντός των χωρικών υδάτων της Αιγύπτου, στα οποία περιλαμβάνονται 1.2 εκατ. στρέμματα στην Βόρεια Μαράκια, τεμάχιο που βρίσκεται περίπου 5 μίλια ανοικτά της βόρειας ακτής της Αιγύπτου, στην λεκάνη του Ηροδότου.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες της αμερικανικής εταιρείας, που περιλαμβάνουν και την εξασφάλιση σεισμικών δεδομένων, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν εντός του έτους που διανύουμε.