H έκφραση «να σε …πετάξω κάπου» που λένε ακόμα και τώρα οι οδηγοί ταξί και γενικότερα όσοι εκτελούν μεταφορικά έργο θα γίνει πραγματικότητα μάλλον πολύ σύντομα. Η Uber και η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai αποκάλυψαν το πρωτοποριακό concept S-A1, ένα ιπτάμενο ταξί, το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να πραγματοποιεί τις μετακινήσεις που θα προσφέρει η Uber Air.

Το ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος θα μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα και θα μεταφέρει έως και τέσσερις επιβάτες σε ταχύτητες ταξιδιού που θα φτάνουν μέχρι τα 180 mph για ταξίδια σε αποστάσεις μέχρι 60 μίλια. Το όχημα αν και αρχικά θα έχει πιλότο, στη συνέχεια θα παρουσιαστεί και ως πλήρως αυτόνομο.

Το πλαίσιο της συμφωνίας των δύο εταιρειών θα είναι το εξής. Η Hyundai θα κατασκευάσει και θα αναπτύξει τα αερο-ταξί, ενώ η Uber θα προμηθεύσει τις "υπηρεσίες υποστήριξης του εναέριου χώρου", συνδέσεις με τις επίγειες μεταφορές και τις διασυνδέσεις για βόλτες. Μοιράζοντας τις εργασίες σχετικά με τις έννοιες των υποδομών για αυτά τα οχήματα.

Πρόκειται για μια στροφή για το πρόγραμμα Uber's Elevate, το οποίο θέτει τις βάσεις για την αναμενόμενη εκτόξευση της Uber Air το 2023. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό από κατασκευαστές αεροσκαφών όπως η Bell, η Boeing (μέσω της θυγατρικής της Aurora) και η Embraer. Η Hyundai θα είναι ο πρώτος συνεργάτης στο ιπτάμενο εγχείρημα από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με την Uber, η Hyundai έχει εμπειρία κατασκευάζοντας αυτοκίνητα "σε παγκόσμια κλίμακα"  και αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για ένα διεθνές ντεμπούτο και τη μείωση του κόστους των ιπτάμενων ταξί. Η Hyundai, με τη σειρά της, είδε αυτό το πρότζεκτ ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να γίνει ένας «έξυπνος παροχέας λύσεων κινητικότητας». Και οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι ο κόσμος των μεταφορών αλλάζει και θέλουν να παραμείνουν πρωτοπόρες.