Κίνα: Αποτροπή της Αλλαγής του Κλίματος και Νέες Μονάδες Άνθρακα δεν Συνάδουν!

Κίνα: Αποτροπή της Αλλαγής του Κλίματος και Νέες Μονάδες Άνθρακα δεν Συνάδουν!
energia.gr
Τρι, 7 Ιανουαρίου 2020 - 18:42

Η Κίνα θα πρέπει να σταματήσει να κατασκευάζει νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα, προκειμένου να εκπληρώσει τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους της με τον πιο οικονομικά προσιτό τρόπο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μελέτη ενεργειακού ινστιτούτου.

Η ενεργειακή στρατηγική της Κίνας για την επόμενη δεκαετία τελεί υπό στενή παρακολούθηση, δεδομένου ότι αποσκοπεί στην κορύφωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030, καθώς θα πρέπει να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της που απορεέουν από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Με την οικονομική ανάπτυξη να καταγράφει τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 30 ετών, το Πεκίνο συνεχίζει να αδειοδοτεί νέες μονάδες άνθρακα, αυξάνοντας τους φόβους ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων ρύπων του θερμοκηπίου θα αθετήσει τις δεσμεύσεις του.

Η Κίνα είναι σε θέση να αποσύρει τον άνθρακα και να βοηθήσει στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1.5 βαθμούς Κελσίου έως το 2050,  μόνο αν ξεκίνησει μια «δομημένη και βιώσιμη» στρατηγική κλεισίματος για την ελαχιστοποίηση του οικονομικού αντίκτυπου, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές της κυβέρνησης και το Πανεπιστήμιο Maryland Center για την Παγκόσμια Βιωσιμότητα.

Για την ώρα το δυναμικό της Κίνας σε μονάδες άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται σε 1,000 GW, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60%  της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας.

Σύμφωνα με ερευνητικό ινστιτούτο που χρημαδοτείται από την State Grid Corp, η Κίνα θα χρειαστεί ακόμη 1,250 με 1,400 GW σε μονάδες άνθρακα σε βάθος χρόνου για να διασφαλίσει σταθερή τροφοδοσία σε ηλεκτρική ενέργεια.