Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται από χθες 7 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει από καιρό επιδιώξει να μετατρέψει

τη χώρα του σε ενεργειακό κόμβο θα εγκαινιάσει σήμερα 8 Ιανουαρίου τον αγωγό μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο

Ο αγωγός TurkStream κατασκευάστηκε σε διάστημα 5 ετών και κόστισε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νωρίτερα ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων Fatih Dönmez από τη βορειοδυτική επαρχία Bilecik, δήλωσε "Θα ξεκινήσουμε το TurkStream στις 8 Ιανουαρίου. Θα είμαστε απαραίτητοι στις διεθνείς αγορές με αγωγούς φυσικού αερίου που προέρχονται τόσο από το ανατολικό όσο και από το βορρά".

Αναφερόμενος στα εγκαίνια του συνδέσμου για τον αγωγό φυσικού αερίου (TANAP) της Ευρώπης στις 30 Νοεμβρίου, ο Dönmez δήλωσε: "Όταν το TANAP υπογράφηκε για πρώτη φορά, οι άνθρωποι δήλωσαν ότι το έργο ήταν ένα όνειρο".

"Και τώρα, ολοκληρώνουμε ένα άλλο τεράστιο έργο μετά τον TANAP. Ο TurkStream και ο TANAP θα διασφαλίσουν ότι το έθνος μας χρησιμοποιεί φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα, θα διαδραματίσουμε επίσης βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο », συμπλήρωσε.