Στα 92 δισ. δολάρια ανήλθε η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών στον ενεργειακό κλάδο των ΗΠΑ, το περασμένο έτος, ήτοι, αυξημένη σε μεγάλο βαθμό από τον κατά μέσο όρο των 78 δισ. δολαρίων την τελευταία δεκαετία, όπως φάνηκε από στοιχεία που εξέδωσε η εταιρεία Enverus.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το νούμερο μονοπωλήθηκε, επί της ουσίας, από μία και μόνο μεγάλη εξαγορά, της Αnadarko από την Occidental Petroleum, έναντι 57 δισ. δολαρίων, δείγμα του ότι όλες οι υπόλοιπες συμφωνίες κινήθηκαν υποτονικά κατά το περασμένο έτος και παρά τις εκτιμήσεις ότι η προαναφερθείσα συμφωνία των δύο πετρελαϊκών κολοσσών, θα απέφερε τσουνάμι συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η εξέλιξη αποτελεί, ενδεχομένως, απόρροια του γεγονότος ότι οι επενδυτές στους τομείς της ενέργειας, επέλεξαν εταιρείες που διανέμουν μέρισμα. Όπως σημειώνει ωστόσο η Enverus, στα τέλη του 2019 υπήρξε έντονη δραστηριότητα στον κλάδο της ενέργειας των ΗΠΑ, με τις προοπτικές για το 2020 να είναι περισσότερο αισιόδοξες.

Η Enverus εκτιμά ότι το 2020 θα υπάρξει έντονη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών για εταιρείες με μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, που δραστηριοποιούνται στη λεκάνη Permian, στην οποία εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ.

Τέλος, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Enverus, μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών που πιθανό να αποτελέσουν στόχο για τη σύναψη συμφωνιών εξαγοράς και συγχώνευσης το τρέχον έτος, συγκαταλέγονται οι Centennial Resource Development (CDEV), Matador Resources (MTDR), QEP Resources (QEP), SM Energy (SM), WPX Energy (WPX), Laredo Petroleum (LPI) και Halcon Resources.