Η πρόταση της Kομισιόν για την επιβολή φόρου άνθρακα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει αμελητέο οικονομικό αντίκτυπο στα γαλλικά νοικοκυριά, σε αντίθεση με την πρόταση του Παρισιού για φορολόγηση της ενέργειας που προκάλεσε την εμφάνιση του κινήματος των κίτρινων γιλέκων.

Η έκκληση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Νάιεν, τον περασμένο Δεκέμβριο, να επιβληθεί φόρος άνθρακα στα σύνορα, παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του φόρου άνθρακα που επιβάλλεται στην ενέργεια στην Γαλλία. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Γαλλικό Οικονομικό Παρατηρητήριο (OFCE) για τις πιθανές συνέπειες της πρότασης της Κομισιόν που περιλαμβάνεται στο New Green Deal, η ευρωπαϊκή εναλλακτική θέση θα ερχόταν τρεις φορές φθηνότερα και θα ήταν απείρως πιο δίκαιη από την αντίστοιχη γαλλική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Γαλλία, το μέσο αποτύπωμα άνθρακα των νοικοκυριών ανέρχεται σε 24,5 τόνους ετησίως, εκ των οποίων το 37% προέρχεται από εμπορεύματα που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ, τα οποία επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε τιμή άνθρακα.

Εάν μια γαλλική εταιρεία εισάγει χάλυβα που κατασκευάζεται στη Γερμανία, η γερμανική χαλυβουργία θα έχει ήδη καταβάλει μια τιμή άνθρακα μέσω της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα. Από την άλλη πλευρά, ο κινεζικός χάλυβας θα είναι πάντα πιο φθηνός επειδή η Κίνα δεν επιβάλλει εισφορά άνθρακα στη βιομηχανία. Εν τούτοις, όταν εφαρμοστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής άνθρακα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., οι κινέζοι χαλυβουργοί θα πρέπει να πληρώσουν μια τιμή που να βασίζεται στο αποτύπωμα άνθρακα του προϊόντος τους, κατά την είσοδό του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συνολικά, η OFCE εκτιμά ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αποκομίσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ από αυτό το νέο φόρο και παρ' όλο που η κατανάλωση ενέργειας δεν είναι ιδιαίτερα ελαστική ως προς τις τιμές, η μεταβολή της τιμής των προϊόντων που εισάγονται από χώρες εκτός της Ε.Ε. θα μπορούσε να επιφέρει αντικατάσταση των αγαθών, χωρίς να επηρεάζεται σοβαρά ο προϋπολογισμός των καταναλωτών.

«Η ικανότητα των νοικοκυριών να αλλάξουν τα καταναλωτικά τους πρότυπα θα ήταν μεγαλύτερη. Και αν το σκεπτικό της επιβολής του φόρου είναι να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών, τα αποτελέσματα που θα είχε θα ήταν μεγαλύτερα από ό,τι αν εφαρμοζόταν στην ενέργεια», δήλωσε ο Πολ Μεγιέ, ερευνητής του OFCE και εκ των συντακτών της μελέτης.

Ένας τέτοιος φόρος δεν θα προκαλούσε σοκ, προσθέτει η μελέτη. Για την ακρίβεια, θα αντιστοιχούσε σε 87 ευρώ ανά νοικοκυριό, έναντι των 176 ευρώ που θα κόστιζε, ανά νοικοκυριό, ο γαλλικός φόρος στην ενέργεια.

Πλέον απομένει να δούμε το εάν ο φόρος άνθρακα στα σύνορα της Ε.Ε. θα εφαρμοστεί, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν πως και μόνο η υιοθέτησή του, αντιστοιχεί σε ένα άλμα στο άγνωστο.

(με πληροφορίες από euractiv.gr.)