Ευοίωνες Προβλέψεις για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα - Στα 400 GW η Ισχύς τους το 2040

Ευοίωνες Προβλέψεις για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα - Στα  400 GW η Ισχύς τους το 2040
energia.gr
Πεμ, 9 Ιανουαρίου 2020 - 19:00

Η ισχύς στην κατηγορία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα ανέλθει στα 165 γιγαβάτ έως τα τέλη της δεκαετίας και στα 418 γιγαβάτ έως το έτος 2040, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε έρευνα του βρετανικού Rethink Energy.

Η επέκταση των υπεράκτιων αιολικών θα οδηγήσει την εν λόγω τεχνολογία να παρέχει το 5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας στις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς, η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να καταγράψει άλμα από τα "αναιμικά" 25 γιγαβάτ, σήμερα. Η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι για να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος, που θα δημιουργήσει 8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, απαιτούνται επενδύσεις 1,3 τρισ. δολαρίων.

Αναλυτικότερα, το βρετανικό Rethink εκτιμά ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βαίνει ολοταχώς να υπερκεράσει την Ευρώπη ως η μεγαλύτερη αγορά για νέες αιολικές εγκαταστάσεις, στη δεκαετία που διανύουμε, ενώ η Κίνα θα ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ έως το 2026.

Σε ότι αφορά στην αγορά των ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις που περικλείονται στην έκθεση αναφέρουν πως θα υποσκελιστούν από την Ευρώπη και την Ασία, στην επόμενη δεκαετία, καθώς, όπως εξηγούν οι συντάκτες της, «η αντιφατική πολιτική, καθώς, και η έλλειψη θαλάσσιας και μεταφορικής ικανότητας» συνιστούν τις βασικές αιτίες της βραδείας ανάπτυξης του κλάδου.

«Η ανάδυση διασυνοριακών δικτύων, με ευρύτερα γεωγραφικά όρια, όπως είναι η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα-κλειδί και θα έπρεπε να προηγηθεί πριν από άλλες διαδικασίες που αφορούν στον κλάδο», αναφέρει η έκθεση. Τέλος, οι πλωτοί αιολικοί σταθμοί αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τις προσθήκες νέας δυναμικότητας και εντεύθεν του έτους 2030.