Σε νέα ιστορικά υψηλά προσέγγισε το 2019, η έκδοση πράσινων ομολόγων, καθώς πολλές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στρέφονται σε βιώσιμες επενδύσεις και προσπαθούν να εναρμονιστούν με τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, το 2015.

Πράσινα ομόλογα αξίας τουλάχιστον 189 δισ. δολαρίων είχαν εκδοθεί έως τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s, υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια του 2019, εκδόθηκαν πράσινα ομόλογα αξίας 250 δισ. δολαρίων, όταν στις αρχές του αμέσως προηγούμενου έτους, θεωρούσε ότι η αξία της αγοράς θα ανερχόταν στα 200 δισ.

Το 2018 εκδόθηκαν συνολικά, πράσινα ομόλογα αξίας 171 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Τα κέρδη από τα πράσινα ομόλογα πρόκειται να χρηματοδοτήσουν έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σε διεθνή κλίμακα εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά πράσινων ομολόγων, αφού στο πρώτο εννεάμηνο του 2019. Σύμφωνα με τους Financial Times, η ίδια τάση συνεχίστηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ενδεικτικά, η Apple εξέδωσε τον Νοέμβριο, τα πρώτα πράσινα ομόλογά της σε ευρώ, αξίας 2 δισ., πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές συμφωνίες της ευρωπαϊκής αγοράς. Σε φιλικά προς το περιβάλλον έργα στρέφονται επίσης πολλοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών, όπως για παράδειγμα η Vodafone και η αμερικανική Verizon, καθώς συνεργάζονται με εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα κράτη συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αγορά πράσινων ομολόγων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε ένθερμα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα έχει ασκήσει, για παράδειγμα, έντονες πιέσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά τουλάχιστον 40% από το 1990 έως το 2030. Το γαλλικό κράτος εξέδωσε το 2019 πράσινα ομόλογα αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Για το 2020, ο οίκος Moody’s προβλέπει ότι η ζήτηση για πράσινα ομόλογα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τον Moody’s, οι επενδυτές έχουν πλέον ένα ξεκάθαρο τοπίο, αφού οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες ορίζουν ακριβώς ποια επένδυση θεωρείται βιώσιμη. Προηγουμένως, ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούσαν τον όρο «πράσινο ομόλογο» με καταχρηστικό τρόπο, παραπλανώντας τους επενδυτές. «Ορισμένα προγράμματα δεν έχουν αρκετά υψηλά στάνταρ όσον αφορά την έννοια της βιωσιμότητας», όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στο Bloomberg ο Τζον Γουίλιαμς, υψηλόβαθμο στέλεχος της PWC. Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης πράσινων ομολόγων είναι «μια σαφής ένδειξη προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι πράσινες επενδύσεις θα έπρεπε να θεωρούνται πλέον κοινότοπη τάση της αγοράς»,  σχολίασε στους Financial Times o Μπας Εϊκχαουτ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινoβουλίου.

Η εκτόξευση στη ζήτηση πράσινων ομολόγων έχει υποχρεώσει τους τραπεζικούς ομίλους να ενισχύσουν ή να δημιουργήσουν εξαρχής τμήματα διαχείρισης πράσινων ομολόγων. Μολοταύτα, η αγορά πράσινων ομολόγων δεν παύει να βρίσκεται, ακόμη, σε νηπιακό στάδιο και ως αποτέλεσμα είναι ακόμη δύσκολο να υπολογίσει κανείς την επίπτωση που θα έχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή το εάν συμβάλλει, ήδη, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.