Αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη, η Energy Information Administration (EIA). Συγκεκριμένα, τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, ή ποσοστό 0,3%, για να διαμορφωθούν στα 431,1 εκατ. για την εβδομάδα που έληξε

στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας. Σημειώνουμε ότι οι αρχικές προβλέψεις της αγοράς αναφέρονταν σε μείωση των αποθεμάτων κατά 3,6 εκατ. βαρέλια. Αξίζει να τονιστεί, δε, πως τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 11,5 εκατ. βαρέλια το προηγούμενο επταήμερο. Επίσης, τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα εμπορικά αποθέματα, παρέμειναν αμετάβλητα, στα 635 εκατ. βαρέλια την ίδια χρονική περίοδο.

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης εμφάνισαν αύξηση κατά 9,1 εκατ. βαρέλια, ή ποσοστό 3,8%, για να διαμορφωθούν στα 251,6 εκατομμύρια στη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν οι αρχικές προβλέψεις της αγοράς αναφέρονταν σε  αύξησή τους κατά 2,6 εκατ. βαρέλια. Θυμίζουμε ότι τα αποθέματα είχαν αυξηθεί κατά 3,2 εκατ. βαρέλια την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 379.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) για να ανέλθουν στα 6,73 εκατ. bpd για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιανουαρίου, ενώ, σε αντίθεση, οι εξαγωγές αργού  κατέγραψαν πτώση 1,4 εκατ. bpd, στα 3 εκατ. bpd, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Τέλος, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ. παρέμεινε αμετάβλητη στα 12,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Οι αναλυτές της ΙΕΑ εκτιμούν πως η παραγωγή αργού πετρελαίου στη χώρα, θα προσεγγίσει τον μέσο όρο των 13,2 εκατ. bpd κατά το τρέχον έτος.