Τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν, αλλά και η αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών συμβάλουν στην εντυπωσιακή ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου της Νορβηγίας, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεύθυνσης Πετρελαίου της χώρας, ο κλάδος αναμένεται να βιώσει ανάπτυξη ύψους 43% στο διάστημα 2019- 2024. 

Οι αριθμοί παραπέμπουν σε αναζωογόνηση της παραγωγής αργού πετρελαίου στην Νορβηγία, η οποία βρέθηκε, πέρυσι, σε χαμηλό ιστορικό των τελευταίων 30 χρόνων, καθώς τα πιο παλιά κοιτάσματα αρχίζουν προοδευτικά να στεγνώνουν.

Από το 2023, η συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να φτάνει κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 2004, όπως υπογραμμίζει η αρμόδια υπηρεσία της χώρας, παρόλο που το αέριο θα καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο εν συγκρίσει με προηγούμενα.

«Αυτή τη φορά, το πετρέλαιο θα αντιπροσωπεύει το μισό του συνόλου», επισημαίνει ο πρόεδρος της NPD, Ingrid Soelvberg, μιλώντας σε μια ημερίδα.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι η αύξηση της παραγωγής στη Νορβηγία, σε συνδυασμό με τα αλματώδη κέρδη της παραγωγής σε ΗΠΑ και Βραζιλία, αναμένεται να ασκήσει πίεση στις τιμές πετρελαίου, σε μια αγορά που θεωρείται ήδη κορεσμένη από άποψη προσφοράς.