Το Ιράν Παραδέχθηκε Ότι Κατέρριψε «Κατά Λάθος» το Ουκρανικό Boeing – Ευκαιρία για την Επανέναρξη των Συνομιλιών για το Πυρηνικό Πρόγραμμα «Βλέπει» το Παρίσι

Το Ιράν Παραδέχθηκε Ότι Κατέρριψε «Κατά Λάθος» το Ουκρανικό Boeing – Ευκαιρία για την Επανέναρξη των Συνομιλιών για το Πυρηνικό Πρόγραμμα «Βλέπει» το Παρίσι
energia.gr
Σαβ, 11 Ιανουαρίου 2020 - 12:50

«Κατά λάθος» κατέρριψε ο στρατός του Ιράν το Boeing 737 της Ukraine International Airlines το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος». Όπως τόνιζε η ανακοίνωση, οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν.

Στο μεταξύ, όπως έγραψε στο Twitter, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι «μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος»,  ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθιά για το συμβάν».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος», τόνισε ο Ροχανί. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια», πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.

Αλλά και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, ενημερώθηκε για την «κατά λάθος» κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους χθες Παρασκευή και δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί δημοσίως έπειτα από συνάντηση που είχε με το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο Fars στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η συντριβή του Boeing οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το οποίο έγινε «σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ». Από τη συντριβή του Boeing έχασαν τη ζωή τους και οι 176 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους Ιρανοί.

«Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν», πρόσθεσε.

Γαλλία: Να Εκμεταλλευτούμε τη Στιγμή για να «Ξαναδώσουμε Χώρο» στις Διαπραγματεύσεις

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί εκτίμησε σήμερα ότι «πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στιγμή για να ξαναδώσουμε χώρο στις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο παραδέχθηκε ότι κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό αεροσκάφος την Τετάρτη στην Τεχεράνη.

«Είναι σημαντικό να εκμεταλλευθούμε αυτή τη στιγμή για να δώσουμε ξανά χώρο στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε η Παρλί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά της για τις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης των Ukraine Airlines International.

«Το μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από αυτή τη δραματική αλληλουχία γεγονότων που ζούμε εδώ και πολλές ημέρες, από το τέλος του 2019, είναι ότι πρέπει να τερματίσουμε αυτή την κλιμάκωση», συνέχισε η ίδια.

«Αυτό πιστεύω ότι έχει αρχίσει να γίνεται από τις 8 Ιανουαρίου, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε σε αντίποινα το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει στο στρατιωτικό πεδίο», εξήγησε η Παρλί.