Αλματώδης Ανάπτυξη του Πειραιά: Διακινήθηκαν 5,65 εκατ. Εμπορευματοκιβώτια το 2019

Αλματώδης Ανάπτυξη του Πειραιά: Διακινήθηκαν 5,65 εκατ. Εμπορευματοκιβώτια το 2019
energia.gr
Δευ, 13 Ιανουαρίου 2020 - 16:34

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, στους 3 προβλήτες του Πειραιά διακινήθηκαν, κατά το περασμένο έτος, περί τα 5,65 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 4,9 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Αναλυτικά, ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2018, ενώ οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ διαχειρίστηκαν 5,16 εκατ., έναντι 4,41 εκατ. το 2018.

Για το τρέχον έτος, ο στόχος έχει τεθεί στα 6,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια και το 2021 στη μέγιστη χωρητικότητα, ήτοι, στα 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Η άνοδος της κίνησης και τα σημάδια κορεσμού επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη δημιουργίας του 4ου προβλήτα που εφόσον κατασκευαστεί, θα αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα από τα 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, στα 10 εκατ., σηματοδοτώντας την αναρρίχηση του ΟΛΠ στην 3η θέση των ευρωπαϊκών λιμένων.

Η Cosco προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία του 4ου προβλήτα και γι΄αυτό, ο νέος πρόεδρος του ΟΛΠ, Yu Zenggang αποδύεται, εσχάτως σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, προκειμένου να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για την αναγκαιότητα της επένδυσης. Θα πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι η δημιουργία του 4ου προβλήτα, με την επέκταση του προβλήτα Ηρακλέους V και του προβλήτα Γ2 απορρίφθηκε από την ΕΣΑΛ, ως μη ώριμη πρόταση στο αναθεωρημένο master plan του ΟΛΠ, με τη διοίκηση του τελευταίου να ετοιμάζεται να την καταθέσει εκ νέου.