Ουάσιγκτον: Παραμένουν σε Ισχύ Αρκετοί Δασμοί σε Κινεζικά Προϊόντα Μέχρι την Υλοποίηση της «Φάσης 2»

Ουάσιγκτον: Παραμένουν σε Ισχύ Αρκετοί Δασμοί σε Κινεζικά Προϊόντα Μέχρι την Υλοποίηση της «Φάσης 2»
energia.gr
Τετ, 15 Ιανουαρίου 2020 - 09:58

Θα παραμείνουν σε ισχύ οι δασμοί που επιβάλλει οι ΗΠΑ σε αγαθά που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα ως την ολοκλήρωση της λεγόμενης "Φάσης 2" της διμερούς συμφωνίας δηλαδή για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "αυτοί οι δασμοί θα παραμένουν σε εφαρμογή ωσότου υπάρξει η ‘Φάση 2’. Εάν ο πρόεδρος επιτύχει γρήγορα την Φάση 2, θα εξετάσουμε την άρση των δασμών στο πλαίσιο της Φάσης 2". Στην ίδια γραμμή και η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, όπου επισημαίνεται ότι "δεν υπάρχει συμφωνία για μείωση των δασμών. Κάθε φήμη περί του αντιθέτου είναι εντελώς λαθεμένη’’.

Σήμερα Τετάρτη Ουάσινγκτον και Πεκίνο αναμένεται να υπογράψουν τη λεγόμενη "Φάση 1" της συμφωνίας για το εμπόριο με την οποία φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσά τους που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.

Οι αμερικανοί δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Πεκίνο ζητεί από την Ουάσινγκτον να άρει το σύνολο ή μέρος των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα.

Βάσει όμως των όρων της συμφωνίας (μέρος των οποίων αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο από την αμερικανική κυβέρνηση) οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί 25% που επιβάλλονται σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας 250 δισ. δολαρίων θα παραμείνουν σε ισχύ.

Από την άλλη οι επιπλέον δασμοί ύψους 15% σε κινεζικά αγαθά αξίας άλλων 120 δισ. δολαρίων, σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου, θα μειωθούν στο μισό, δηλαδή στο 7,5%. Ο Ντ.Τραμπ εξάλλου ακύρωσε την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 15% σε κινεζικά αγαθά αξίας 160 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ του που προγραμματιζόταν για τα μέσα του Δεκεμβρίου.