Οι Αρχές στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε απαγόρευση της κυκλοφορίας για εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε πάνω από τα κανονικά επίπεδα για δέκα συνεχόμενες ημέρες στο Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, το Τορίνο, τη Βενετία και διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.

Με τον αέρα που δεν προβλέπεται να καθαριστεί για αρκετές ημέρες, αρκετές πόλεις έχουν εισαγάγει περιορισμούς στην οδήγηση και στη χρήση κεντρικής θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των οχημάτων ντίζελ στο κέντρο της Ρώμης, η οποία αναμένεται να επηρεάσει περίπου 700.000 οδηγούς.

Ο συναγερμός αφορά τα επίπεδα ρύπανσης από λεπτά σωματίδια γνωστά ως PM10, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με αναπνευστικές διαταραχές, αλλεργίες, δηλητηρίαση και καρκίνο.

Ο σχετικά ήπιος για την εποχή καιρός βοήθησε στη δημιουργία νέφους σε μεγάλες περιοχές της Ιταλίας, με δεκάδες πόλεις να αναφέρουν χαμηλότερη από την μέση ποιότητα του αέρα τα τελευταία δεκαπενθήμερα.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ιταλία από χθες Τρίτη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

- Ρώμη : απαγόρευση όλων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην περιορισμένη ζώνη κυκλοφορίας «Fascia Verde» μεταξύ 7:30 - 10:30 και 4:30 - 8:30 μμ, με όλους τους περιορισμούς για τα οχήματα με υψηλότερες εκπομπές ρύπων σε κατηγορίες εκπομπών Euro 0 -3.
- Μιλάνο : Τα βαρύτερα ρυπογόνα οχήματα ντίζελ (Euro 1-4) απαγορεύονται και οι οδηγοί υποχρεούνται να σβήσουν τους κινητήρες τους ενώ σταματούν. Απαγορεύονται επίσης οι φωτιές, τα μπάρμπεκιου και τα πυροτεχνήματα.
- Τορίνο : απαγόρευση των οχημάτων ντίζελ έως και των παλαιότερων μοντέλων Euro 5 για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
- Πιατσέντσα, Πάρμα, Reggio Emilia, Modena, Ferrara, Ραβέννα) : Τα οχήματα ντίζελ Euro 1-4 απαγορεύονται από τις 8:30 π.μ. έως τις 6:30 μ.μ. Η θέρμανση περιορίζεται στους 19 βαθμούς C σε σπίτια και σε 17 βαθμούς στα καταστήματα.
- Βενετία : η ολοήμερη απαγόρευση των δίχρονων μοτοσικλετών Euro 0, των βενζινοκίνητων οχημάτων Euro 0-1 και των πετρελαιοκίνητων οχημάτων Euro 0-4, καθώς και των οχημάτων ντίζελ Euro 1-3.
- Φλωρεντία : Περιορισμοί για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε δίχρονες μοτοσικλέτες, βενζινοκίνητα οχήματα Euro 1, οχήματα Euro 2 και πετρελαιοκίνητα οχήματα Euro 1-2.
Το επιτρεπόμενο όριο για τη ρύπανση από PM10 της Ιταλίας είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, πάνω από το οποίο η ποιότητα του αέρα θεωρείται επικίνδυνα φτωχή.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι συνήθως χειρότερη στη βόρεια Ιταλία, όπου οι πυκνοκατοικημένες πόλεις, η βιομηχανία και η γεωργία δημιουργούν εκπομπές και τα βουνά την παγιδεύουν σε πεδινές πεδιάδες. Η βιομηχανική Μπρέσια, η Μόντσα, το Μιλάνο, το Τορίνο, η Βενετία και άλλες πόλεις στην κοιλάδα Po, υπερβαίνουν τακτικά τα ασφαλή όρια.

Αλλά και η Ρώμη, όπου οι άνεμοι της θάλασσας βοηθούν στην εκκαθάριση των καυσαερίων που εξαπλώνονται από την αμείλικτη κυκλοφορία, έχει δει την ποιότητα του αέρα να πέφτει αρκετές φορές αυτό το μήνα. Τουλάχιστον τέσσερις από τους 15 σταθμούς παρακολούθησης της Ρώμης μέτρησαν τη ρύπανση πάνω από το όριο την Κυριακή, τον πιο πρόσφατο έλεγχο που δημοσιεύθηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις για δέκατη φορά σε 12 ημέρες.