Ακάθεκτη προχωρά η Άγκυρα στα έκνομα και επικίνδυνα σχέδιά της στην Λιβύη, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αποστέλλει στρατεύματα στην περιοχή, σύμφωνα με τις πρόνοιες του μνημονίου που σύναψει με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης.

Μιλώντας στην Αγκυρα, ο Κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα, για να διασφαλίσει τη σταθερότητα νότια της χώρας της, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει να παραχωρεί άδειες για έρευνα και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, βάση του ίδιου ΜoU και πρόσθεσε ότι το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis, θα ξεκινήσει, άμεσα, δραστηριότητες στην περιοχή.

"Με τη συμφωνία αυτή, δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης", προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε, χθες, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.

Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα έχει στείλει, ήδη, 35 στρατιωτικούς στην Λιβύη για να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, όμως δεν θα συμμετέχουν σε μάχες, ανέφερε πριν από μία εβδομάδα η Hurriyet, επικαλούμενη πηγές της τουρκικής προεδρίας.