Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 40 δισ. ευρώ στους διαχειριστές μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της να τερματίσει την εν λόγω δραστηριότητα έως το 2038, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Τα σχέδια του Βερολίνου εντάσσεται στην εφαρμοργή των μέτρων που αποσκοπούν στο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, στο 55% των επιπέδων που βρίσκονταν το 1990.

 

Σε μία συμφωνία που επιτεύχθηκε ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες, που διήρκεσαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα, Πέμπτη 16/1, οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς, θα επιλεγούν για την καταβολή ετήσιων επιχορηγήσεων, από το 2023 και εντεύθεν, ως αποζημίωση για το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που θα προκαλέσει η προγραμματισμένη απόσυρση από τον άνθρακα, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη δήλωσή του δεν ανέφερε, όμως, το πότε ακριβώς θα κλείσουν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, ή το ύψος της αποζημίωσης που θα εισπράξουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που τους λειτουργούν.

Η κυβέρνηση θα καταβάλει μέχρι και 14 δισ. ευρώ σε έκτακτη βοήθεια προς τα κρατίδια του Βραδεμβούργου, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Σαξονίας και της Σαξονίας-Άνχαλτ έως το 2038, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ το Βερολίνο θα λάβει πρόσθετα μέτρα, ύψους μέχρι και 26 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τις ανθρακοπαραγωγικές περιοχές, έως το 2038.  

Ο Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της κας. Μέρκελ, θα αποζημιώσει τους εργαζόμενους οι οποίοι επηρεάζονται από το νόμο για την έξοδο από τον άνθρακα, έως το 2043, χωρίς όμως, να προσδιορίσει το ακριβές ποσό.

Οι λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τις αποζημιώσεις, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τις εγχώριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Θυμίζουμε πως η  Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθάνθρακα.