Οπως αναφέρει ο Βασίλης Νέδος σε ρεπορτάζ του στην «Καθημερινή», η συμφωνία Αθήνας - Ριάντ αποτελεί και έμμεση απάντηση στις αμερικανικές πιέσεις για ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, μάλιστα μετά τη διπλή άρνηση για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική δύναμη που έχει δημιουργηθεί υπό ηγεσία των ΗΠΑ. Η παροχή αυτής της διευκόλυνσης εκ μέρους της Αθήνας αφενός απαντά στις συμμαχικές ανησυχίες, αφετέρου αποτελεί μια σαφώς αμυντική διευκόλυνση, η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Ριάντ για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση είχαν ξεκινήσει και είχαν φθάσει σε προχωρημένο σημείο πολύ πριν κορυφωθεί η αμερικανοϊρανική κρίση με αφορμή την από αέρος εκτέλεση του Καρέμ Σουλεϊμανί από την αμερικανική αεροπορία στο Ιράκ. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απομένει η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επαφές οι οποίες θα γίνουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Πρόκειται για λεπτομέρειες που αφορούν τη μεταφορά, την τοποθέτηση, το κόστος, αλλά και την επιχειρησιακή ευθύνη των πυραυλικών συστημάτων.
Ενώ η Αθήνα επιχειρεί να αποκτήσει μια πιο εξωστρεφή και ενεργητική συμπεριφορά σε ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς αλλά και τις περιφερειακές συμμαχίες της, στο Αιγαίο η ένταση παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Χθες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) διεξήγαγαν αεροναυτική άσκηση σε περιοχές του Αιγαίου Πελάγους. Αρκετές φορές τουρκικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν διελεύσεις από το ακρωτήριο του Καφηρέα, μια κίνηση όχι ιδιαίτερα συνηθισμένη. Κάποια από αυτά αναπτύχθηκαν και μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων, ενώ υπήρχε αρκετά έντονη ναυτική παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Πρόκειται για την εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη και η ετήσια «μάχη της τσιπούρας» ανάμεσα σε αλιευτικά Ελλάδας και Τουρκίας, που καταλήγει ουκ ολίγες φορές σε ένταση ανάμεσα στους αλιείς των δύο πλευρών. Στον αέρα η κατάσταση ήταν εξαιρετικά έντονη επίσης, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 120 παραβιάσεις, έξι από τις οποίες κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά. Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και τέσσερις υπερπτήσεις σε Ανθρωποφάγους, Μακρονήσι και Οινούσσες.
Το τουρκικό ναυτικό παραμένει ιδιαίτερα κινητικό περί την Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή νότια του Καστελλόριζου. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται, ακόμη, ότι μονάδες του τουρκικού ναυτικού πλέουν και προς την ευρύτερη περιοχή της Λιβύης. Δεδομένου ότι αυτό το χρονικό διάστημα η Αγκυρα επιχειρεί να αποτελέσει μέρος της διαμεσολάβησης για την επίλυση του Λιβυκού, προωθώντας ταυτόχρονα μαχητές από τη Συρία προς τη βορειοαφρικανική χώρα, οι κινήσεις της Αγκυρας παρακολουθούνται στενά από την Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως Αθήνα και Παρίσι έχουν λάβει από κοινού πρωτοβουλία για μετατροπή της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Sophia» σε πρωτοβουλία αστυνόμευσης του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.
(Από την Καθημερινή)