Πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης του Ασιατικού γίγαντα προκαλώντας ανησυχίες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό τα τελευταία 29 χρόνια το 2019, καθώς οι ασθενέστερες εξαγωγές, οι επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες επιβάρυναν την οικονομία. Η επέκταση κατά 6,1% σημείωσε επιβράδυνση μετά την αύξηση 6,6% που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο την Παρασκευή.

Η ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ισοδυναμούσε με το 6,0% που καταγράφηκε την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι θα παραμείνει σε επαγρύπνηση για την αύξηση των πιέσεων από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τα εσωτερικά διαρθρωτικά ζητήματα. Η πτωτική τάση επιβαρύνεται από τη μείωση των γεννήσεων, την αύξηση της ανεργίας και τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

Η μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ρυθμού ανάπτυξης από το προηγούμενο έτος είναι η μεγαλύτερη από την επιβράδυνση της τάξης του 1,7 σε σχέση με το έτος 2012. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 ήταν χαμηλότερος από το μέσο όρο της πρόβλεψης ανάπτυξης των 6,2% από τους οικονομολόγους του Nikkei, αλλά εντός της κλίμακας 6% έως 6,5% που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα οι συνολικές λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου, επιβραδύνθηκαν στο 8%, από 9% το 2018, ενώ οι επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και των εργοστασίων, μειώθηκαν στο 5,4% από 5,9%.

Την ίδια ώρα η Κίνα παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θανάτους) έπεσε στο 3,34 ανά χίλιους το 2019 - το χαμηλότερο από το 1961 και από 3,81 το προηγούμενο έτος. Η πτώση του ποσοστού γονιμότητας σε μια γηράσκουσα κοινωνία είναι ενδεικτική της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η συγκρατημένη αύξηση σε ετήσια βάση αντικατόπτριζε τη χαμηλότερη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα, η οποία επιβραδύνθηκε από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και τις ασθενέστερες παγκόσμιες ηλεκτρονικές παραγγελίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit Rajiv Biswas.

Οι εξαγωγές το 2019 ανήλθαν σε 2.498 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 0,5% - πολύ λιγότερες από ό,τι το 2018, κυρίως λόγω της μείωσης των αποστολών προς τις ΗΠΑ.

Η ζήτηση για βασικές κινεζικές εξαγωγές, όπως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, ήταν υποτονική. Οι εξαγωγές προϊόντων που υπόκεινται σε υψηλότερα τιμολόγια των ΗΠΑ, όπως τα έπιπλα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, επίσης μειώθηκαν.

Παρά τη συμφωνία "πρώτης φάσης" που επετεύχθη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον την Τετάρτη, η Κίνα θα δει τα χαμηλότερα τιμολόγια των ΗΠΑ στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών αγαθών σε αντάλλαγμα για την ίδια που αγοράζει αμερικανικά αγροτικά αγαθά ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.