Συναντήθηκε με Χαφτάρ ο Πρωθυπουργός-Δένδιας: Η Γερμανία να Αποτελέσει τον Θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής Θέσης

Συναντήθηκε με Χαφτάρ ο Πρωθυπουργός-Δένδιας: Η Γερμανία να Αποτελέσει τον Θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής Θέσης
energia.gr
Παρ, 17 Ιανουαρίου 2020 - 14:48

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο γραφείο του στη Βουλή. Ο Λίβυος στρατάρχης προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε «είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη».Ο λόγος που η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή είναι ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ

δεν είναι αρχηγός κράτους και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι πριν τη συνάντηση με τον Χαλίφα Χαφτάρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της Λιβύης και τη διάσκεψη του Βερολίνου.

Νωρίτερα, ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή τους δήλωσε «Ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων με την Τουρκία».

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις» συνέχισε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη είτε με την συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή, είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων».

Τέλος με ένα σαφές μήνυμα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο τόνισε πως εφόσον η Ελλάδα δεν θα είναι παρούσα στις συνομιλίες «περιμένουμε από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης». «Η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Η κοινή ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφη από τον Σάρατζ και την Τουρκία»