Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους πλαστικούς χρήστες στον κόσμο, έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων εξέδωσε την Κυριακή το νέο πλάνο, το οποίο θα εφαρμοστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρει το BBC.

Οι πλαστικές σακούλες θα απαγορευτούν σε όλες τις πόλεις το 2022, αν και οι αγορές που πωλούν φρέσκα προϊόντα θα απαλλάσσονται μέχρι το 2025.

Επίσης, απαγορεύεται η παραγωγή και πώληση πλαστικών σακουλών με πάχος μικρότερο από 0,025 mm.

Η βιομηχανία εστιατορίων πρέπει να μειώσει τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης κατά 30%, ανέφερε η Επιτροπή, ενώ τα ξενοδοχεία έχουν ενημερωθεί ότι δεν πρέπει να προσφέρουν δωρεάν πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης από το 2025 και μετά.

Η Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει τα σκουπίδια που παράγουν οι 1.4 δισεκατομμύρια πολίτες της. Η μεγαλύτερη χωματερή σκουπιδιών της χώρας - το μέγεθος της οποίας είναι περίπου 100 γήπεδα ποδοσφαίρου - είναι ήδη γεμάτη, 25 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα πλήρωσής της.

Μόνο το 2017, η Κίνα συγκέντρωσε 215 εκατομμύρια τόνους αστικών οικιακών αποβλήτων. Ωστόσο, τα εθνικά στοιχεία για την ανακύκλωση δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα.

Η Κίνα παρήγαγε 60 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων το 2010, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ που είχαν 38 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το BBC

Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα στην Ασία που προσπαθεί να περιορίσει τα πλαστικά μιας χρήσεως.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης θα απαγορευτούν σε μεγάλα καταστήματα, με πλήρη απαγόρευση σε ολόκληρη τη χώρα το 2021, ενώ η πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα απαγόρευσε επίσης τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ και παραδοσιακές αγορές από την 1η Ιουνίου φέτος.