Η μυστηριώδης εταιρεία επενδύσεων "Money Maker Management" προσφέρθηκε να καλύψει όλη τη χρηματοδότηση για το Kanal Istanbul, έργο ύψους 75 δισεκατομμυρίων λιρών (12,8 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πέτρου Κράνια στο capital.gr, τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής εφημερίδας Dünya, δήλωσαν ότι η εταιρεία θα προσφέρει κεφάλαια για την πλωτή οδό 45 χλμ., που είναι σχεδιασμένη να εκτρέψει τη ναυτιλία από τα στενά του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης και όλες τις σχετικές γέφυρες και σήραγγες, επικαλούμενα μια συνέντευξη με τον CEO, George Ghorayeb. Η εταιρεία, η οποία δημιούργησε ένα γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, είναι το έβδομο μεγαλύτερο ταμείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η εφημερίδα Dünya.

Αλλά η ιστοσελίδα της εταιρείας - moneymakermanagement.com - δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με προηγούμενα ή τρέχοντα έργα. Επίσης, δεν παραθέτει διεύθυνση γραφείου, εκτός από υποκατάστημα στο Ντουμπάι, τα οποίο διαχειρίζεται ένα άτομο που ονομάζεται Ahmad Kurdi. Η διεύθυνση του γραφείου - M12 / M13 Mezzanine Floor Pyramid Center, Oud Metha, Λίβανος, είναι επίσης η διεύθυνση του κοσμηματοπωλείου "Αhmad Kurdi Fine Jewelery", σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το Kanal Istanbul το 2011, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Οι πολέμιοι του έργου, στους οποίους  συμπεριλαμβάνεται και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προειδοποιούν ότι θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή. Ενώ η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το κανάλι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι γνωστό ποιοι διεθνείς δανειστές, αν υπάρχουν, θα λάβουν μέρος στη χρηματοδότηση. Μια κρίση συναλλάγματος το 2018 έχει παγώσει πολλά επενδυτικά έργα στη χώρα.

Η Money Maker Management SARL είναι εγγεγραμμένη στο Kesrouan, στον Λίβανο και ο Ghorayeb είναι ο CEO της, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία αναζήτησης εταιρειών info-clipper.com. Ιδρύθηκε το 1988, έχει τρεις υπαλλήλους και το εκδοθέν κεφάλαιο της ανέρχεται σε 400.000 Λιβανέζικες λίρες (264 δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017. Ο ιστότοπος της εταιρείας στο GoDaddy αναφέρει επίσης ότι έχει έδρα τον Λίβανο.

Μία από τις μόνες αναφορές για έργα που σχεδίαζε η Money Maker ήταν σε σχέση με τη Νιγηρία. Η εταιρεία προσέγγισε τον πρώην Νιγηριανό πρόεδρο Olusegun Obasanjo πριν από δύο χρόνια, ζητώντας του να τη βοηθήσει να επενδύσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Νιγηρίας, σύμφωνα με τη δικτυακή πύλη legit.com της Νιγηρίας. Ο Obasanjo κυβέρνησε τη Νιγηρία μεταξύ 1999 και 2007, στη διάρκεια των οποίων ξέσπασαν διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς.