H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη σήμερα μετά την ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.Η ανώτατη δικαστικός, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξελέγη με 261 ψήφους. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής, ενώ εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη 

πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, επί 294 παρόντων βουλευτών, ψήφισαν υπέρ 261, απόντες ήταν 6, ενώ παρών δήλωσαν 33 βουλευτές.

Η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ,"παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου (δεν προσμετράται), από το ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Τ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλλένιος για λόγους ασθένειας (επίσης έστειλαν επιστολή που δεν προσμετράται) και ο Αλ. Μεϊκόπουλος (σύμφωνα με πληροφορίες είχε βλάβη στο αυτοκίνητο) και ο Κ. Ζουράρις. Επίσης από το ΜέΡΑ25 απουσίαζε η Κων. Αδάμου για λόγους υγείας.

 Η κ. Σακελλαροπούλου διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αικ. Σακελλαροπούλου ήταν και η πρώτη γυναίκα που είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣτΕ.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας θα μεταβεί στο γραφείο της Αικ. Σακελλαροπούλου, για να τις ανακοινώσει ο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η ορκωμοσία της νέας ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου θα πραγματοποιηθεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.