Το ΥΠΕΝ Δρομολογεί Αυξήσεις Εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ - Ο Δεκάλογος των Ενεργειών του Υπουργείου για το 2020

Το ΥΠΕΝ Δρομολογεί Αυξήσεις Εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ - Ο Δεκάλογος των Ενεργειών του Υπουργείου για το 2020
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 27 Ιανουαρίου 2020 - 16:12

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις που έκαναν την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η λήψη της απόφασης για ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, κυρίως μέσω της αύξησης του ποσοστού των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που θα κατανέμονται σε αυτόν.

Η ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ για τα τέλη του τρέχοντος έτους παραπέμπουν σε έλλειμμα της τάξης των 32,67 εκατ. ευρώ, που αυξάνεται στα 102,67 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί η υποχρέωση να τηρείται και το Ειδικό Αποθεματικό Ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ.

Η πρόβλεψη αυτή έχει θορυβήσει τους φορείς των παραγωγών ΑΠΕ οι οποίοι, φοβούμενοι ότι θα μεγαλώσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο, από τη στιγμή που το ΥΠΕΝ αποφάσισε να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ, από το οποίο χρηματοοτείται, κατά βάση, ο Ειδικός Λογαριασμός.

«Ενισχύουμε άμεσα τον ΕΛΑΠΕ, ώστε να διασφαλίσουμε τις πληρωμές προς όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις» είπε ο κ. Χατζηδάκης στην εκδήλωση του ΣΠΕΦ, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία. 

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι, πέραν της αύξησης του ποσοστού των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, υπολογίζονται και άλλοι πρόσθετοι πόροι, όπως η εισροή ποσού ύψους 43,33 εκατ. ευρώ, ως αδιάθετο της ενίσχυσης για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα (Carbon Leakage), στο λογαριασμό Δεκεμβρίου.

Ο δεκάλογος ενεργειών του ΥΠΕΝ

Από την πλευρά της, η Γενική Γραματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της: 

"Στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, έχω την πεποίθηση ότι έχουμε ήδη καταφέρει πολλά και σίγουρα έχουμε δώσει το στίγμα στο πού θέλουμε να βαδίσουμε. Όμως ξεκινάμε το 2020 δυναμικά και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε: Μπορώ να σκεφθώ και να απαριθμήσω τουλάχιστον 10:

1. Να προσωρήσουμε την τολμηρή μεταρρύθμιση στην αδειοδοτική διαδικασία για έργα ΑΠΕ, αλλάζοντας εκ βάθρων όσα έχουμε επί χρόνια συνηθίσει.

Είναι ξεκάθαρη η στόχευση για μείωση του χρόνου και σύγκλιση αυτού με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αντικειμενικοποίηση κριτηρίων, ψηφιοποίηση.

2. Να συνεργαστούμε με την Ευρ. Επιτροπή για την παράταση του καθεστώτος διαγωνισμών πέραν του 2020.

3. Να προκηρύξουμε μεγαλύτερη ισχύς των ΑΠΕ στους επόμενους διαγωνισμούς, ώστε να επιλεγούν πιο πολλά έργα.

4. Να βγάλουμε σε διαβούλευση το πλαίσιο τιμολόγησης των υβριδικών.

5. Να γράψουμε την ΥΑ για το πλαίσιο κοινοποίησης μεμονωμένης ενίσχυσης σταθμών με μεγάλη ισχύ, πχ. πάνω από 250 mw.

6. Τα θαλάσσια αιολικά πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν. Θα σας ακούσουμε σε αυτό, να δούμε πώς θα φτιάξουμε πλαίσιο αδειοδότησης και αποζημίωσης.

7. ΑΠΕ χωρίς δίκτυα δεν υπάρχουν. Γνωρίζουμε τα προβλήματα των κορεσμένων δικτύων. Και είμαστε σε συζητήσεις με ΔΕΔΔΗΕ & ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσουν σε επεκτάσεις των δικτύων τους.

8. Ξεκίνησε η επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, υποχρέωση που πηγάζει από την νέα ευρ. οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια. Τέλος του 2020 πρέπει να έχει τελειώσει.

9. Θα επιτρέψουμε την υλοποίηση έργων μικρών ανεμογεννητριών θέτοντας σε εφαρμογή τη σχετική υπουργική απόφαση.

10. Αυξάνουμε το ποσοστό εσόδου του ΕΛΑΠΕ από τον Ειδικό λογαριασμό από την πώληση των ρύπων. Ο ΕΛΑΠΕ θα παρακολουθείται αυστηρά για τη διατήρηση πλεονάσματος. Εξετάζουμε και άλλα μέτρα που θα τον διασφαλίσουν, πχ πιστοποιητικά εγγυήσεων προέλευσης.

Η κα. Σδούκου ενέταξε ακόμη ένα θέμα στην ατζέντα του υπουργείου, την ηλεκτροκίνηση, λέγοντας πως "γνωρίζετε τον υψηλό πήχυ που έχουμε βάλει και σε αυτόν τον τομέα. Όμως, δεν έχει αξία  και δεν μπορούμε να μιλάμε για καθαρές μεταφορές αν η ηλεκτροκίνηση δεν αναπτυχθεί από ΑΠΕ. Και εδώ χρειάζεται η συμβολή σας."

Και κατέληξε: 

"Για να γίνουν τα παραπάνω, χρειάζεται κάτι: Να μην μας ζητάτε διαρκώς ραντεβού στο Υπουργείο! Πρέπει να μας αφήσετε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχει μία ημέρα για να δουλέψουμε πάνω σε όλα τα technicalities που έχουν τα θέματας που προανέφερα. Σχεδιάζουμε με όραμα, ώστε η ενέργεια στη χώρα μας να είναι αποδοτική, βιώσιμη, αποτελεσματικά διανεμόμενη, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον. Όμως για να τα καταφέρουμε όλα αυτά, χρειάζεται και η αποδοχή της κοινωνίας, η καλλιέργια μιας κουλτούρας ενσωμάτωσης των επενδύσεων αυτών στις τοπικές κοινωνίες. Εδώ είναι ο δικός σας ρόλος, να αναλάβετε νέες πρωτοβουλίες και να φροντίσετε ούτως ώστε τα επενδυτικά σχέδια να έχουν μια ουσιαστική, αμοιβαία επωφελή σχέση με τους τόπους που θα κληθούν να τις φιλοξενήσουν. Μην ξεχνάτε τον θαυμασμό και το δέος που προκαλούν οι φτερωτές και οι πυλώνες των ανεμογεννητριών στο ανάγλυφο ενός τοπίου – τα έργα αυτά αποτελούν μονομιάς σημεία προσανατολισμού και αναφοράς. Η ΕΛΕΤΑΕΝ και οι λοιποί φορείς των ΑΠΕ οφείλουν να είναι ανοιχτοί στις τοπικές κοινωνίες, να ακούν τις αγωνίες ό,που υπάρχουν και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την σταδιακή εμπέδωση της αναγκαιότητας των επενδύσεων αυτών για την διασφάλιση της αειφορίας και του μέλλοντός μας."