'Ανοιξε σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Στόχος του ΟΔΔΗΧ σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2%.

 

Εάν αυτό καταστεί εφικτό θα «κλειδώσει» η αναχρηματοδότηση ενός ακόμη τμήματος του ελληνικού χρέους με επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο συγκριτικά με αυτό που είχε προβλεφθεί κατά τη σύνταξη της προηγούμενης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τον Ιούνιο του 2018. 

Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, η βελτίωση τη ρευστότητας και η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Η πρόθεση του ΟΔΔΗΧ να βγει στις αγορές είχε γίνει γνωστή εδώ και εβδομάδες. Αυτό που περίμενε ο οργανισμός διαχείρισης χρέους ήταν η ετυμηγορία του οίκου Fitch. Από τη στιγμή που η πολυπόθητη αναβάθμιση ήρθε ήταν θέμα λίγων 24ωρων η νέα εκδοση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή για το κρατικό χρέος καθώς η εξάπλωση του νέου κοροναϊού απομακρύνει τους επενδυτές από το ρίσκο των μετοχών και τους στέλνει μαζικά στα επενδυτικά καταφύγια.Αυτό δείχνουν και οι αποδόσεις των ομολόγων συνολικά της Ευρωζώνης που σήμερα υποχωρούν σε ναδίρ 3 μηνών. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είναι σταθερή, μετά τη βουτιά στο 1,17% χθες. 

Οι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.