Όλα τ’ Ασιατικά χρηματιστήρια έπεσαν σήμερα αισθητά εξ αιτίας των φόβων πανδημίας του Κινεζικού ιού. Επίσης οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν εχθές 2,5% στα 52.8 $/β και ο χρυσός ανήλθε στα 1.576 $/ΟΖ. Οι απώλειες ζωών ξεπέρασαν τις 100 και ο ιός έφθασε στην Γερμανία. Η ανησυχία εξαπλώσεως του εντείνεται με επιπτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.

Όπως συμβούλευσε ο σχολιαστής του CNBC Τζιμ Κράμερ «μην σπεύσεις να επωφεληθείς της πτώσεως των μετοχών». Η διόρθωση της Γώλ Στρήτ ενδέχεται να συνεχισθή.

Ο «Μαύρος Κύκνος» δεν ανεμένετο τόσο σύντομα ή μήπως η υπερβολική εμπιστοσύνη στην άνοδο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ήταν υπεύθυνη για την πτώση των τιμών, παρά ο φόβος της Πανδημίας;

Το ερώτημα αυτό θα βρει απάντηση μέχρις τέλους της εβδομάδος. Εν τω μεταξύ όμως είναι χρήσιμος ένας οδηγός προστασίας του επενδυτή όταν ο «Μαύρος Κύκνος» εμφανισθή πράγματι. Συνιστάται όθεν:

1. Αύξηση στα ρευστά διαθέσιμα.

2. Αποφυγή δανεισμού μετοχών.

3. Αντίσταση στον συρμό «αισιοδόξων».

4. Μη-πώλησις των μακροπροθέσμων θέσεων στο χρηματιστήριο.

5. Αγορά μεριδίων σε Κονδύλια ETF (Exchange-trade  Funds) τα οποία ανεβαίνουν όταν η αγορά υποχωρεί.

6. Ξεπούλημα βραχυπροθέσμων κλεισιμάτων («με τα κάτω»)

7. Αγορά χρυσού, «για καλό και για κακό», μέχρις 10% του χαρτοφυλακίου.

Και μία συμβουλή στην Ελληνική κυβέρνηση: Παρακολουθήστε όχι μόνο τους αφικνούμενους στο αεροδρόμιο Σπάτων αλλά και τα κοντέινερ της ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά. Ο Κινεζικός ιός μεταδίδεται και διατροφικά.