Προσοχή από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για να αποφευχθεί το φαινόμενο «κανιβαλισμού» των ΑΠΕ, λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται στις αιτήσεις για νέα έργα, συνέστησε ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην ετήσια εκδήλωση του ΣΠΕΦ. Χαρακτήρισε, επίσης, προβληματική την κατάσταση με τις Ενεργειακές Κοινότητες και την εικονική φύση τους.

Το φαινόμενο "κανιβαλισμού των ΑΠΕ" οφείλεται στη συμπίεση των τιμών χονδρεμπορικής, λόγω της υποχρεωτικής ένταξης των ΑΠΕ στο σύστημα, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά για τη βιωσιμότητα αυτών των έργων, που δεν υπάγονται σε καθεστώς στήριξης. Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, τα έργα Ανανεώσιμης Ενέργειας αναμένεται να αποτελέσουν μια διαρκώς αυξανόμενη μάζα και να καταστούν, με την πάροδο του χρόνου, η κυρίαρχη τάση.

Οι εγχώριες πηγές ενέργειας, οι διασυνδέσεις και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, συνιστούν το τρίπτυχο της επιτυχίας για την αποτελεσματική και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Περιστέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναφορικά με τις διασυνδέσεις, πρόκειται για βιώσιμα έργα, δεδομένου ότι το κόστος τους καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την εξοικονόμηση που θα αποφέρει η δημιουργία τους.

Κλείνοντας ο κ. Περιστέρης, έκανε έκκληση στην Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αφορμή και το επικείμενο ενεργειακό νομοσχέδιο, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του «κανιβαλισμού», που για την ώρα φαίνεται να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως υποστήριξε ο ίδιος.