Εκδήλωση για τη “Δίκαιη Μετάβαση στην Ευρώπη» η οποία αφορά περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, που θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της κλιματικής και ενεργειακής μετάβασης, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, η Ευρωομάδα της Αριστεράς, στο Ευρωκοινοβούλιο. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης και ο πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος. «Στην πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, καμία περιοχή δεν πρέπει να ‘’μείνει πίσω’’. Στόχος είναι μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση

ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, της οικονομικής παραγωγής και της κοινωνικής συνοχής για όλες τις περιφέρειες που εξαρτώνται από την καύση ορυκτών καυσίμων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο κ. Παπαδημούλης. Συμμετέχουν, ακόμη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, της οποίας η οικονομική διάρθρωση και η τοπική απασχόληση εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τις λιγνιτικές δραστηριότητες - εξορυκτικές και ηλεκτροπαραγωγικές.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν, επίσης, ο  Πέτρος Κόκκαλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου Γιουνού Ομαρζέ, ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Κομισιόν, Έρικ Φον Μπρέσκα, ο εκτελεστικός διευθυντής πολιτικής των Παράκτιων, Περιφερειακών και Θαλάσσιων Περιφερειών -CPMR- Νίκολας Μπρουκς, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας της Αριστεράς και μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μαρτίνα Μίχελς, καθώς και εκπρόσωποι από δημοτικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές.

Στο πλαίσιο της μετάβασης έως το 2050 σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, ο οποίος θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο ενίσχυσης των περιοχών που εξαρτώνται περισσότερο από τον άνθρακα και συνακόλουθα θα πληγούν περισσότερο από την πράσινη μετάβαση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.