Οι ανησυχίες που δημιουργεί στους επενδυτές η ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού και οι οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η επιδημία, δημιουργούν μεγάλες πιέσεις στις χρηματαγορές της Κίνας που καταγράφουν για την ώρα βουτιά άνω του 7%. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης Shanghai Composite χάνει 8,15%, ενώ ο SZSE Component κινείται στο -7,8%.

Παράλληλα και ο Shenzhen Composite σημειώνει πτώση άνω του 8%. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, και οι τρεις δείκτες βρέθηκαν να σημειώνουν απώλειες άνω του 9%.

Το Πεκίνο έχει ήδη προετοιμαστεί για μεγάλες απώλειες, με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να ανακοινώνει χθες Κυριακή ότι θα διοχετεύσει ρευστότητα 1,2 τρισ. γουάν (περίπου 173 δισ. δολάρια) μέσω πράξεων αντίστροφης επαναγοράς στην ανοιχτή αγορά, μαζί με μία σειρά πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με την νομισματική αρχή, η συνολική ρευστότητα στο σύστημα θα αυξηθεί κατά 900 δισ. γουάν (περίπου 130 δισ. δολ.) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τηλεδιάσκεψη των «G7» για την αντιμετώπιση της επιδημία

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ανακοίνωσε χθες Κυριακή μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ότι οι χώρες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7), θα συζητήσουν την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα,.

"Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7" για να υπάρξει "ενιαία αντιμετώπιση", δήλωσε ο Γενς Σπαν.

"Δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της", δήλωσε τονίζοντας ότι αυτό προστίθεται στον ευρωπαϊκό συντονισμό που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Στην Κίνα, η πόλη Ουέντζου, 800 χλμ. από την Ουχάν, προστέθηκε στον κατάλογο των πόλεων που είναι σε καραντίνα και όλο και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους σε ανθρώπους από την Κίνα.

Ο κοροναϊός, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει προσβάλει περισσότερους από 16.000 ανθρώπους στην Κίνα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 360 ανθρώπων και έχει εξαπλωθεί σε περίπου 20 άλλες χώρες