Οι βρετανικές ενεργειακές επιχειρήσεις, SSE, EDF Energy και Drax συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνες που συνήψαν συμβόλαια δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αξιοποιηθεί ως εφεδρεία για την προσεχή τριετία. Η αγορά δυναμικότητας ισχύος, (capacity market) είναι το μοντέλο με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση αποζημιώνει τους προμηθευτές για την υπηρεσία παροχής εφεδρικής ισχύος, προς διασφάλιση του εφοδιασμού σε μελλοντικό χρόνο.

 

Σύμφωνα με το Reuters, στον τελευταίο διαγωνισμό της περασμένης Παρασκευής, εξασφαλίστηκε συνολική δυναμικότητα της τάξης των 45.06 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, στην τιμή των 6.44 λιρών, ή 8.41 δολάρια, ανά κιλοβατώρα ετησίως, για την χρονική περίοδο 2022/2023.

Πιο συγκεκριμένα, η EDF Energy έκλεισε ετήσια συμφωνία για την περίοδο Οκτώβριος 2022 – Σεπτέμβριος 2023, για 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες, με τη συνολική δυναμικότητα να ανέρχεται στα 5.9 γιγαβάτ, καθώς και για τις τρεις μονάδες του εργοστασίου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο, όπως και για δύο μονάδες αποθήκευσης. Παρά ταύτα, εκτός συμφωνίας έμειναν δύο μονάδες του πυρηνικού εργοστασίου Hinkley Point B.

«Παρόλο που το Hinkley Point B συμμετείχε στο διαγωνισμό και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρίσκεται σε λειτουργία έως την προγραμματισμένη απόσυρση το 2023, υπερέβη των τιμών εκκαθάρισης και επομένως δεν έλαβε κάποια συμφωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Επίσης, σχετικά με την εταιρεία Drax, πέτυχε να συνάψει συμφωνία για δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 2.6 γιγαβάτ, από φυσικό αέριο, αποθήκευση με την μέθοδο της αντλησιοταμίευσης και από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, συνολικού ύψους 15 εκατ. λιρών, για την περίοδο 2022-2023.

Αναλόγως κινήθηκε και η SSE, που σύναψε συμβόλαιο ισχύος 2.8 γιγαβάτ, για δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά, καθώς και μονάδες αντλησιοταμίευσης.