BP: Η Αυξανόμενη Ταμειακή Ροή και η Στρατηγική Πρόοδος Υποστηρίζουν την Αύξηση του Μερίσματος

BP: Η Αυξανόμενη Ταμειακή Ροή και η Στρατηγική Πρόοδος Υποστηρίζουν την Αύξηση του Μερίσματος
energia.gr
Τρι, 4 Φεβρουαρίου 2020 - 10:50

«Η BP έχει καλές επιδόσεις, με ασφαλείς και αξιόπιστες λειτουργίες, συνεχιζόμενη στρατηγική πρόοδο και ισχυρή παράδοση μετρητών. Όλα αυτά υποστηρίζουν τη δέσμευσή μας για αυξανόμενες διανομές στους μετόχους μακροπρόθεσμα και την αύξηση του μερίσματος που ανακοινώσαμε σήμερα. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, αυτό είναι τώρα το τελευταίο μου τρίμηνο ως CEO. Από εκείνη την εποχή, έχουμε πετύχει

ένα τεράστιο ποσό μαζί και είμαι περήφανος που παραδίδω μια ασφαλέστερη και ισχυρότερη BP στον Bernard και την ομάδα του. Είμαι βέβαιος ότι υπό την ηγεσία τους, η BP θα συνεχίσει να πετυχαίνει με επιτυχία το ταχέως μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Bob Dudley.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει η εταιρεία δείχνουν ισχυρή ταμειακή ροή και αυξημένα σχέδια διάθεσης

- Τα κέρδη ανάλογου κόστους αντικατάστασης για το τέταρτο τρίμηνο και το πλήρες έτος 2019 ήταν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και 10,0 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, έναντι 3,5 δισ. Δολ. Και 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ίδιες περιόδους του προηγούμενου έτους, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο του ασθενέστερου περιβάλλοντος. Το αναφερόμενο κέρδος ήταν 19 εκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο και 4,0 δισεκατομμύρια για ολόκληρο το έτος.

Τα μη λειτουργικά στοιχεία τριμήνου περιλάμβαναν 1,9 δισ. Δολάρια μετά από φόρους, κυρίως για τη διάθεση των ενεργητικών φυσικού αερίου των ΗΠΑ και 0,9 δισ. Δολάρια που προέκυψαν από την αναταξινόμηση παλαιών ζημιών από συναλλαγματικές διαφορές στη δημιουργία της νέας κοινοπραξίας βιοκαυσίμων της BP .

- Οι συνολικές ταμειακές ροές εκμετάλλευσης, εξαιρουμένων των πληρωμών πετρελαιοκηλίδας του Κόλπου του Μεξικού, ανήλθαν σε 28,2 δισ. Δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αποδέσμευσης κεφαλαίου κίνησης ύψους 0,3 δισ. Δολαρίων (μετά την προσαρμογή για καθαρά κέρδη αποθεμάτων).

- Οι πληρωμές πετρελαιοκηλίδας του Κόλπου του Μεξικού για το έτος ανήλθαν συνολικά σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάση μετά φόρων και αναμένεται να είναι κάτω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2020.

- Διατήρηση της κεφαλαιακής πειθαρχίας, το σύνολο των δαπανών οργανικών κεφαλαίων ύψους 15,2 δισ. Δολαρίων ήταν στο κάτω μέρος της καθοδηγούμενης σειράς. Οι πωλήσεις και άλλες διαθέσεις που ανακοινώθηκαν από τις αρχές του 2019 ανέρχονται σήμερα σε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, διατηρώντας την BP μπροστά στο χρονοδιάγραμμα για να επιτύχει το στόχο της από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τέλη του 2020. Η BP αναμένει να ανακοινώσει νέα συμφωνημένα έσοδα ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως τα μέσα του 2021.

- Τον Ιανουάριο του 2020 η BP ολοκλήρωσε το ανακοινωθέν πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

- Το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 1,1 δισεκ. Δολάρια το τρίμηνο με ρυθμό 31,1%, από 31,7% στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

- Για το 4ο τρίμηνο, ανακοινώθηκε μέρισμα 10,5 σεντ ανά μετοχή, σημειώνοντας αύξηση 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συνεχιζόμενες αξιόπιστες λειτουργίες

- Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η διαθεσιμότητα εξευγενισμένων προϊόντων για ολόκληρο το έτος ήταν 95% και η ρεκόρ διεκπεραίωσης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η προηγούμενη αξιοπιστία της εγκατάστασης ήταν 94,4% για το έτος.

- Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που αναφέρθηκε ήταν κατά μέσο όρο 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως το 2019, 2,7% υψηλότερη από ό, τι το 2018. Η υποκείμενη παραγωγή του προηγούμενου σταδίου, η οποία αποκλείει τόσο την Rosneft όσο και τις μεταβολές χαρτοφυλακίου, ήταν γενικά στα ίδια επίπεδα με το 2018.

Ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, νέα έργα, ανάπτυξη λιανικής

- Η BP επεκτείνει τις επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2019, αυξάνοντας την ιδιοκτησία στην ηλιακή κοινοπραξία Lightsource BP στο 50% και ολοκληρώνει τη δημιουργία της νέας βραζιλιάνικης κοινής επιχείρησης βιοκαυσίμων και βιοαερίου BP Bunge Bioenergia.

- Πέντε μεγάλα έργα παραγωγής ρεύματος ξεκίνησαν την παραγωγή το 2019 και λήφθηκαν τελικές επενδυτικές αποφάσεις για πέντε ακόμη.

- Η BP συνέχισε την επέκτασή της σε αγορές ταχέως αναπτυσσόμενων καυσίμων κατά τη διάρκεια του έτους και συμφώνησε με μια μεγάλη κοινοπραξία καυσίμων με την Reliance Industries Limited στην Ινδία.