ΑΠΕ, Αντλησιοταμίευση και Διαχείριση Απορριμμάτων στην Κορυφή του Ιαπωνικού Ενδιαφέροντος για Επενδύσεις στην Ελλάδα

ΑΠΕ, Αντλησιοταμίευση και Διαχείριση Απορριμμάτων στην Κορυφή του Ιαπωνικού Ενδιαφέροντος για Επενδύσεις στην Ελλάδα
energia.gr
Τρι, 4 Φεβρουαρίου 2020 - 18:20

Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αντλησιοταμίευσης, αλλά και της διαχείρισης απορριμμάτων επέδειξαν ιαπωνικές εταιρείες, κατά τις συναντήσεις που είχε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου 

με επιχειρηματικά και κυβερνητικά στελέχη, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος ετέθη επικεφαλής της επίσημης επίσκεψης κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Στην ελληνική αποστολή στο Τόκιο συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο ΓΓΔΟΣ, Γρηγόρης Δημητριάδης. Στο πλαίσιο των επαφών του υφυπουργού, ο κ. Θωμάς βρέθηκε επίσης με στελέχη του με εκπροσώπους της ΤEPCO Power Grid, διαχειριστή δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, η οποία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διεκδίκηση του μειοψηφικού μετοχικού μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ (49%) που πρόκειται να εκχωρηθεί. Μάλιστα, όπως είχε γράψει το WorldEnergyNews, για τον σκοπό αυτό στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας στα τέλη Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας συναντήσεις με το ΥΠΕΝ όσο και με τη ΔΕΗ.



Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές στο Τόκιο επανεπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της TEPCO να διεκδικήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το ενδεχόμενο η ιαπωνική εταιρεία να «κατέβει» στον διαγωνισμό μερικής ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή.

Στις συναντήσεις, ο κ. Θωμάς περιέγραψε το στρατηγικό πλάνο της χώρας μας για τον κλάδο της ενέργειας, κεντρικός πυλώνας του οποίους είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028, αναπληρώνοντας σε σημαντικό βαθμό το «κενό» στην ηλεκτροπαραγωγή με την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι, καταγράφηκε σημαντικό ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο στις ΑΠΕ όσο και την αντλησιοταμίευση, η οποία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του συστήματος, με την απόσυρση του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου ως σταθμών βάσης.

Ο κ. Θωμάς ενημέρωσε τον Ιάπωνα υφυπουργό Ανάπτυξης για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρυθμιστικό πλαίσιο χρήσης του υδρογόνου ως ενεργειακό πόρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ιαπωνική αντιπροσωπεία θα βρεθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για τη διερεύνηση εφαρμογής τεχνολογιών υδρογόνου στη χώρα μας, για την παραγωγή ενέργειας.

Eν τω μεταξύ, τις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα στους Ιάπωνες επενδυτές ανέδειξε σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, Nihon Keizai Shimbun, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Τόκιο. Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στις σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων στον τουρισμό, τα ακίνητα και τις υποδομές. 

Ο επικεφαλής της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και να μειώσει την υψηλή φορολογία που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα. Ειδικότερα έκανε μνεία στην προώθηση της ανάπλασης του παλαιού αερολιμένα της Αθήνας και της κατάργησης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, καλώντας ιαπωνικές εταιρίες και επενδυτές να συμμετάσχουν στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Εξήγησε δε, ότι με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί να διπλασιάσει το δείκτη οικονομικής ανάπτυξης στο 4%».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερθείς, τέλος, στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που προωθείται στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε για τη σχετική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ του Ιανουαρίου επισημαίνοντας και την πρόθεση της Ιταλίας να συμμετάσχει σε αυτήν, ενώ εξήγησε ότι στόχος του εγχειρήματος είναι η διάθεση του αερίου που παράγεται στα ανοικτά των ακτών των δύο χωρών, στις ευρωπαϊκές χώρες μειώνοντας την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και ιδιαίτερα για το μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης ο Κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι η συμφωνία «είναι άκυρη, καθώς καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο» αλλά και το γεγονός ότι «δεν έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης». Παράλληλα ανέφερε ότι «μπορούμε να επιχειρήσουμε διερευνητικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στο δικαστήριο της Χάγης».