Στα 300- 375 Δισ. Δολάρια θα Φτάσει η Παγκόσμια Έκδοση Πράσινων Ομολόγων Φέτος

Στα 300- 375 Δισ. Δολάρια θα Φτάσει η Παγκόσμια Έκδοση Πράσινων Ομολόγων Φέτος
energia.gr
Πεμ, 6 Φεβρουαρίου 2020 - 08:34

Για νέο ρεκόρ πάει και φέτος η παγκόσμια έκδοση πράσινων ομολόγων καθώς αναμένεται να είναι μεταξύ των 300- 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από έναν επίσης χρόνο-ρεκόρ πέρυσι (ο οίκος Moody’s υπολογίζει ότι ολόκληρο το 2019 εκδόθηκαν πράσινα ομόλογα άνω των 250 δισ.δολ), σύμφωνα με έρευνα δύο εταιρειών που παρακολουθούν την αναπτυσσόμενη αγορά. 

Σύμφωνα λοιπόν με την σκανδιναβική τράπεζα SEB, η έκδοση έφτασε στο ρεκόρ των 263 δισ. δολαρίων πέρυσι και από τότε που ξεκίνησε η πράσινη αγορά ομολόγων το 2008, αυξήθηκε στα 840 δισ. δολάρια.

Η Σκανδιναβική SEB αναμένει ότι η έκδοση πράσινων ομολόγων θα φτάσει τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και σωρευτικά η αγορά θα πρέπει να πετύχει μέγεθος 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Από την πλευρά της η Moody's Investor Service αναμένει ότι η έκδοση των πράσινων ομολόγων θα φτάσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ενώ η έκδοση ομολόγων από την κοινωνία και την αειφορία θα φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια και τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Τα πράσινα ομόλογα είναι μια κατηγορία τίτλων σταθερής απόδοσης που συγκεντρώνουν κεφάλαια για έργα με περιβαλλοντικά οφέλη, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή οι μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα και αποτελούν ένα μικρό μέρος της συνολικής αγοράς ομολόγων, αλλά προσελκύουν την προσοχή επειδή αντιμετωπίζουν τη μείωση των εκπομπών ρύπων.