Στρατηγική Στροφή στο LNG Πραγματοποιεί η Τουρκία – Ανανέωση Σύμβασης Προμήθειας με την SONATRACH

Στρατηγική Στροφή στο LNG Πραγματοποιεί η Τουρκία – Ανανέωση Σύμβασης Προμήθειας με την SONATRACH
energia.gr
Πεμ, 6 Φεβρουαρίου 2020 - 15:29

Tην ώρα που ακόμη και αστέρια του Χόλιγουντ, όπως ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο τάσσονται κατά των έργων φυσικού αερίου και σχιστολιθικού αερίου, και υποστηρίζουν, λέγοντας, από τις Βρυξέλες, ότι "το σχιστολιθικό αέριο  θα προέλθει από την κοινότητα που κατοικώ, θα δηλητηριάσει τους ανθρώπους μας και είναι το ακριβώς αντίθετο από ότι πρεσβέυει το green deal", τη σύμβασή της για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανανέωσε η τουρκική 

κρατική εταιρεία BOTAS, με την Αλγερινή SONATRACH. Η σύμβαση υπεγράφη στις 26 Ιανουαρίου και προβλέπει την προμήθεια 3,2 εκ. τόνων LNG ετησίως, έως το 2024. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 4,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως ήτοι, περίπου στο 10% της συνολικής κατανάλωσης της γειτονικής χώρας.

Η Αλγερία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της τουρκικής αγοράς, από το 1988, διατηρώντας μακροπρόθεσμες συμβάσεις που ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η Τουρκία βασίζεται πλέον στην προμήθεια LNG, εκμεταλλευόμενη τη ραγδαία πτώση των τιμών του υγροποιημένου αερίου, έναντι του αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Μόνο τον περασμένο μήνα Ιανουάριο, η Τουρκία εισήγαγε, μέσω των τεσσάρων τερματικών σταθμών LNG που διαθέτει, 26 φορτία, μειώνοντας τις αντίστοιχες ποσότητες από το αέριο που εισήγαγε από τη Ρωσία κατά τουλάχιστον 50%.

Η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε φθηνό LNG μέσω των 4 τερματικών σταθμών στα παράλια της, δύο εκ των οποίων είναι FSRU, δηλαδή πλωτές μονάδες που αποθηκεύουν και αεριοποιούν το υγροποιημένο αέριο, διαθέτοντας εκατομμύρια κυβικά αερίου άμεσα στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Η Τουρκία εγκατέστησε τις μονάδες αυτές σε χρόνο dt ξεπερνώντας άμεσα κάθε εμπόδιο, στοχεύοντας στην άμεση πρόσβαση στις ανταγωνιστικές τιμές του LNG. Ήδη η BOTAS προγραμματίζει να εγκαταστήσει και μια τρίτη μονάδα FSRU στον κόλπο του Σάρου, πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το έργο αυτό θα είναι πανομοιότυπο με εκείνο που αναπτύσσεται στην Αλεξανδρούπολη από την εταιρεία Gastrade. Το ελληνικό project εκτιμάται ότι θα προσφέρει νέες πηγές και οδούς προμήθειας όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την υπόλοιπη περιοχή.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη και έχει χαρακτηρισθεί έργο «Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έργο-κλειδί για την ανάπτυξη ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην περιοχή (gas trading hub).

Το έργο βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων των υφιστάμενων και νέων υποδομών της περιοχής όπως το εθνικό δίκτυο ΕΣΦΑ, ο υπό κατασκευή αγωγός TAP που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω της Τουρκίας, η μελλοντική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα και ο υπό ανάπτυξη αγωγός IGB. Η προμήθεια φυσικού αερίου από πολλές πηγές αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός hub που θα προσφέρει ρευστότητα και ανταγωνισμό στην αγορά. 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του Market Test για τη δέσμευση δυναμικότητας στο τερματικό. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη φάση η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού είκοσι εταιρείες μεταξύ των οποίων και διεθνείς traders εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δέσμευση υπερδιπλάσιας δυναμικότητας από αυτή που μπορεί τεχνικά να προσφέρει η υποδομή.

Πρόσφατα έπεσαν και οι υπογραφές για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο με ποσοστό 20% όπως και της κρατικής βουλγαρικής εταιρείας μεταφοράς αερίου Bulgartransgaz με μερίδιο επίσης 20%. Η εμπορική λειτουργία του έργου αναμένεται το 2022 σηματοδοτώντας μια νέα ενεργειακή εποχή για την Ελλάδα.