"Βουτιά" των Εκπομπών Ρύπων των Ευρωπαϊκών Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής- Άλμα της Ελλάδας στα Φωτοβολταϊκά

Βουτιά των Εκπομπών Ρύπων των Ευρωπαϊκών Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής- Άλμα της Ελλάδας στα Φωτοβολταϊκά
energia.gr
Πεμ, 6 Φεβρουαρίου 2020 - 16:09

Οι εκπομπές ρύπων από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μειώθηκαν σημαντικά το περασμένο έτος και με ρυθμό εντονότερο από το 1990, όπως αναφέρει σε έρευνά της, η γερμανική Agora Energiewende. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές υποχώρησαν κατά 120 εκατ. τόνους, ή σε ποσοστό 12% σε ετήσια βάση. Σε αυτό συνέβαλε η κάθετη πτώση της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, που έφτασε το 24%, ή 149,5 τεραβατώρες, όταν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αύξησαν το μερίδιό τους σε 34,6%.

 

"Για πρώτη φορά τα αιολικά και φωτοβολταϊκά παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια από τον άνθρακα στην Ευρώπη", σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Την ίδια στιγμή, οι μονάδες φυσικού αερίου αύξησαν την παραγωγή τους κατά 12%, στις 73,5 τεραβατώρες, και τα αιολικά κατά 14%, στις 54 TWh.

Για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι "αρχίζει να παίρνει μπρος στις ΑΠΕ" και αναγνωρίζει τη δέσμευση για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της. Είναι αξιοσημείωτο ότι η λιγνιτική παραγωγή περιορίστηκε κατά 18,5 τεραβατώρες από το 2012 έως το 2019, ενώ η αντίστοιχη των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 5,6 τεραβατώρες, με την παραγωγή φυσικού αερίου να αυξάνεται κατά 4,7 τεραβατώρες.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στη 2η θέση, πανευρωπαϊκά, όσον αφορά στο μερίδιο της ηλιακής ενέργειας, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, ήτοι, ποσοστό εγγύς του 8%.