Την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού έθεσε χθες ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία. Η Κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί ο καθηγητής διεθνών σχέσεων

από την θέση του συμβούλου του Πρωθυπουργού, καλυπτόμενη προφανώς από την εξήγηση που έδωσε ότι ήταν «προσωπικές απόψεις».

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού επικαλέστηκε ότι μίλησε με «κεκτημένη ταχύτητα» και παραδέχτηκε ότι έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις.

Ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε ένα υποθετικό παράδειγμα για να πει «κάτι απλό και αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες, και κάτι που θα συζητούσαμε. Είναι άκαιρο, και κακώς χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο σενάριο, γιατί ούτε η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά και να πάμε σε μια ομαλοποίηση των σχέσεων, ούτε έχει ανακαλυφθεί τίποτα για να κάνουμε συζήτηση πως θα το μοιράσουμε, ούτε η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες».

Επίσης παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του να ανοίξει ένα «άκαιρο» ζήτημα, καθαρά υποθετικό, την ώρα που τρέχουν πολλά καυτά θέματα. «Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη» σημείωσε ο καθηγητής.