Κυβερνητικό Κλιμάκιο Σήμερα στη Δυτ. Μακεδονία -Κινητοποιήσεις από Εργαζόμενους της ΔΕΗ

Κυβερνητικό Κλιμάκιο Σήμερα στη  Δυτ. Μακεδονία -Κινητοποιήσεις από Εργαζόμενους της ΔΕΗ
energia.gr
Παρ, 7 Φεβρουαρίου 2020 - 11:25

Επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου που θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο τη Δυτική Μακεδονία με αντικείμενο την πορεία μετάβασης της περιοχής στη μετά τον λιγνίτη εποχή είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, αλλά και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

Την ίδια ώρα όμως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αλλά και η τοπική κοινωνία αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023((πλην της «Πτολεμαΐδα V») και εν όψει της επίσκεψης το σωματείο της ΔΕΗ «Σπάρτακος» καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζει για σήμερα Παρασκευή (7/2) στη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα V» στις 14.30 και αύριο Σάββατο (8/2) στο Ξενοδοχείο Παντελίδης της Πτολεμαΐδας στις 14.00.

Στη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται ότι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, την εκπεφρασμένη θέση της διοίκησης της ΔΕΗ και του κ. Χατζηδάκη για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023 «η ανατροπή που επέρχεται φαίνεται πως θα είναι σφοδρή και καταστροφική». Η θέση του σωματείου παραμένει αταλάντευτη: «Όχι στη βίαιη απολιγνιτοποίηση, στον ξαφνικό θάνατο των ενεργειακών κοινωνιών, στην ανεργία και στον μαρασμό».

Παράλληλα και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης απηύθυνε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία για συμμετοχή στην κινητοποίηση σημειώνοντας ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο τη Δ. Μακεδονία, χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ενώ ο πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα προανήγγειλε έντονη διαμαρτυρία προς το κυβερνητικό κλιμάκιο.