Η Shell Australia ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα ηλιακό έργο βιομηχανικής κλίμακας κοντά στο Wandoan, στο Queensland το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει έως και 200 ​​νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή. Η ηλιακή μονάδα με την ονομασία «Gangarri» θα παράγει 120 megawatts ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας από περίπου 400.000 φωτοβολταϊκά (PV) πάνελ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.

 

Το έργο ακολουθεί την πρόσφατη εξαγορά της κορυφαίας βιομηχανικής επιχείρησης λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας της ERM Power της Shell και των επενδύσεων στον κατασκευαστή ηλιακής ενέργειας ESCO Pacific.

Η Shell Energy Australia θα είναι ο ιδρυτής του έργου, με ισοδύναμη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζεται από το εθνικό δίκτυο και πωλείται στην επιχείρηση QGC της Shell, μειώνοντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα.

"Πιστεύουμε ότι η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσει έναν αυξανόμενο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, ειδικά όταν συνεργάζεται με μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας όπως το φυσικό αέριο", δήλωσε ο πρόεδρος της Shell Australia, Tony Nunan.

"Είμαστε υπερήφανοι που επενδύουμε στο" Sunshine State "και το Κουίνσλαντ είναι ένα κεντρικό κέντρο δραστηριότητας για την παγκόσμια φιλοδοξία της Shell να επεκτείνει την ολοκληρωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας.

"Το ηλιακό αγρόκτημα της Shell Gangarri θα βοηθήσει στην εξουσία των εργασιών του έργου QGC μας και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 300.000 τόνους ετησίως".

Ο υπουργός Ενέργειας Δρ Lynham είπε ότι η περιοχή Darling Downs και South West Queensland είναι μια ...ενεργειακή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τις περιφέρειες να έχουν αναπτύξει την άνευ προηγουμένου μεγάλη βιομηχανία φυσικού αερίου αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τώρα φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καθαρής ενέργειας στη χώρα.

"Χαιρετίζω την πρώτη παγκόσμια επένδυση της Shell σε ένα ηλιακό αγρόκτημα βιομηχανικής κλίμακας στο έδαφος του Queensland και είμαι επίσης ευχαριστημένος που αναγνώρισε τους ανθρώπους του Ιμάν οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες της γης όπου θα κατασκευαστεί το αγρόκτημα και ονομάστηκε το έργο Gangarri", τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, για να εξηγήσει στη συνέχεια από που προέκυψε το όνομα του έργου, το «Gangarri».

"Το Gangarri είναι ένα κατάλληλο όνομα για το έργο, ο Gan που σημαίνει ήλιος και ο Garri που σημαίνει φως στη διάλεκτο λαών του Iman" είπε, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν επενδυθεί σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας στο Queensland από τον Δεκέμβριο του 2016, δημιουργώντας έτσι 4700 θέσεις εργασίας.