Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχουν θέσει ως στόχο να αυξήσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της σε ΑΠΕ, στα 2.000 μεγαβάτ, στην επόμενη πενταετία, στο πλαίσιο, αφενός, της στροφής του ομίλου ΔΕΗ στις ΑΠΕ και αφετέρου των κυβερνητικών εξαγγελιών για την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων στις λιγντιτικές περιοχές. 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η στρατηγική της θυγατρικής της ΔΕΗ κινείται σε δύο παράλληλους άξονες, με τον πρώτο να αφορά στην αύξηση του χαρτοφυλακίου της στα επίπεδα των 500 μεγαβάτ, στους επόμενους 24- 36 μήνες. Παράλληλα, η εταιρεία καταστρώνει το μεσοπρόθεσμο πλάνο της, ώστε, εντός της επόμενης πενταετίας να ενισχύσει την εγκατεστημένη ισχύ της με επιπλέον έργα ισχύος τουλάχιστον 1-1,5 γιγαβάτ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαύρος, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης έργα 100 μεγαβάτ, ενώ έως τον Μάιο θα δρομολογηθεί επίσης, η δημοπράτηση και κατασκευή νέων μονάδων συνολικής ισχύος 280 μεγαβάτ. Οι σταθμοί αυτοί αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2022, ώστε σε συνδυασμό με τα ήδη λειτουργούντα έργα των 150 μεγαβάτ, να αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε επίπεδα άνω των 500 μεγαβάτ.

Η πλειονότητα των νέων άμεσων έργων ΑΠΕ θα αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, αξιοποιώντας τις μεγάλες εκτάσεις που διαθέτει ο όμιλος σε ανενεργά λιγνιτικά πεδία. Για την εμπορική αξιοποίησή τους, η ΔΕΗΑΝ θα διεκδικήσει την πώληση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής μέσω του καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, συμμετέχοντας για παράδειγμα σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ για την κατακύρωση τιμών μέσω του σχήματος Feed in Premium. Επίσης, η εταιρεία εκτιμά πως η επένδυση θα καλυφθεί από ίδιους και δανειακούς πόρους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το συστηματικό και μεθοδικό πλάνο που έχει καταρτίσει εγγυάται τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Επομένως, για την ανάπτυξη των έργων δεν τίθεται ως προϋπόθεση η συνεργασία με άλλες εταιρείες.

Οι συμπράξεις, ωστόσο, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου πλάνου. Στόχος των σχημάτων που θα δημιουργηθούν θα είναι η από κοινού αξιοποίηση της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες που θα αναπτύσσουν τόσο η ΔΕΗΑΝ όσο και οι ιδιώτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Masdar Taaleri Generation, στην προοπτική ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών τουλάχιστον 300 μεγαβάτ.

Εκτός από το να δρομολογήσει την κατακόρυφη ενίσχυση του μεριδίου της στον αιολικό και φωτοβολταϊκό κλάδο, στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι εντός του 2020 να εξετάσει επίσης την πιθανή έναρξη του project κατασκευής μίας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο Φλώρινας. Το project αφορά την υλοποίηση μίας μονάδας 25 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και 45 μεγαβατωρών θερμότητας, σε συνεργασία με στρατηγικό εταίρο. Για την επιλογή του εταίρου, μάλιστα, η ΔΕΗΑΝ είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό το 2018, που κηρύχτηκε άγονος.

Η νέα διοίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ θα προβεί σε εκ νέου αξιολόγηση του σχεδίου, στο ευρύτερο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Επομένως, είναι πιθανό να αναπροσαρμοστούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας και κατά συνέπεια να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.