Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του Κώστα Δεληγιάννη, στην Ναυτεμπορική, για το θέμα της εξαγοράς μίλησε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην ημερίδα για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας», ο οποίος είπε ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας (την οποία δεν κατονόμασε), με σκοπό την εγκατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου. Όπως πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, οι υπογραφές θα «πέσουν» τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Η Juwi Hellas είναι η ελληνική θυγατρική της Juwi, μιας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις ενέργειας στη Γερμανία, ενώ το έργο θα εγκατασταθεί σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης. Όπως ανέφερε ο κ. Τάκης Σαρρής, CEO της εταιρείας, σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο στο ειδικό αφιέρωμα της «Ν» για την ενέργεια, ο σταθμός θα αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς, όντας το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της «γηραιάς ηπείρου». Στην Ελλάδα θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από τη μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή μονάδα που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί. Η επένδυση για την κατασκευή του σταθμού είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Επίσης, κατά την υλοποίησή του θα δημιουργηθούν περισσότερες από 250 θέσεις εργασίας, ενώ θα τονωθεί σημαντικά η τοπική οικονομία, μιας και θα χρησιμοποιηθούν οι τοπικές υποδομές για διαμονή, διατροφή, ανεφοδιασμό και υπηρεσίες κατασκευής. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι κάτοικοι και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων με 500.000 ευρώ τον χρόνο, μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα καταβάλλονται για 30 χρόνια, όσο εκτιμάται πως θα είναι η διάρκεια ζωής του έργου.
Η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει η υποδομή, και που θα εγχέεται στο δίκτυο, θα αποζημιώνεται μέσω σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (Feed in Premium). Η Juwi Hellas έχει ήδη «κλειδώσει» τιμή αναφοράς (57,3 ευρώ/MWh) για το πάρκο, συμμετέχοντας με επιτυχία στον κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ του περασμένου Απριλίου.
Περαιτέρω διείσδυση
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη σε ενεργειακό συνέδριο, οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο αποτελούν τους δύο τομείς στους οποίους ο όμιλος πρόκειται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση τα επόμενα χρόνια, καθώς θα κληθούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει η απόσυρση των ορυκτών καυσίμων. Έτσι, αν και ο κλάδος των υδρογονανθράκων θα παραμείνει το core business του ομίλου, τα ΕΛΠΕ θα αξιοποιήσουν τις χρηματορροές που προκύπτουν από τον εν λόγω τομέα για τις «πράσινες» επενδύσεις τις οποίες σχεδιάζουν. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, μάλιστα, για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση μεγάλων επενδυτών, που θα ενισχύσουν αισθητά το σύστημα με «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ.