Νέο ρεκόρ σημείωσε σήμερα η τιμή του "μαύρου χρυσού" στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ξεπέρασε τα 98 δολάρια το βαρέλι.


Νέο ρεκόρ σημείωσε σήμερα το πρωί η τιμή του "μαύρου χρυσού" στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ξεπέρασε τα 98 δολάρια το βαρέλι, και ενώ η αγορά αναμένει νέα μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων.

Στη συνέχεια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε ελαφρώς και είχε διαμορφωθεί στα 97,85 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου. Εξάλλου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρέντ, η οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 94 ευρώ, είχε ανέλθει στα 94,48 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την προμήθεια της αγοράς ενόψει της χειμερινής περιόδου, καθώς η υπηρεσία πληροφόρησης για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και το πρώτο τρίμηνο του 2008 θα είναι αυξημένη κατά 40.000 βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Πάντως, όλο και πιο έντονη είναι η αίσθηση ότι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ρυθμίζονται εδώ και καιρό από κερδοσκόπους, οι οποίοι σταθερά επιδιώκουν να αποδώσουν τις αλματώδεις αυξήσεις των τιμών σε κάθε είδους -σχετικές και μη- γεωπολιτικές και άλλες αιτίες.