Έρευνα για τα projects φυσικού αερίου που εντάσσονται στον κατάλογο με τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), ύστερα απο την υποβολή παραπόνων ξεκινά η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Έμιλι Ο Ράιλι. 

Όπως αναφέρει το Euractiv, η κα Ράιλι απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ζητώντας διευκρινίσεις επί του θέματος. Είχε προηγηθεί προσφυγή της οργάνωσης Food & Water Europe, η οποία αναφερόταν σε ελλιπή εξέταση των εν λόγω έργων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέτοντας, με αυτό τον τρόπο θέμα νομιμότητας.

Όπως ανέφερε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, "από την απάντηση της Κομισιόν στην οργάνωση, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να βελτιώσει τα αναλυτικά εργαλεία και τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί, προκειμένου να εξετάσει την αειφορία των πιθανών μελλοντικών έργων φυσικού αερίου. Παρά ταύτα, μπορεί να εκληφθεί ως παραδοχή ότι υπήρξαν ελλείψεις σχετικά με την παλαιότερη εξέταση του καθεστώτος των PCI", εξήγησε η ίδια και πρόσθεσε ότι η έρευνά της θα επικεντρωθεί στο αν και το πώς η Κομισιόν έλαβε υπόψη την αειφορία στην κατάρτιση του καταλόγου. Στα πλαίσια αυτά, η Διαμεσολαβητής ζητά τη συνδρομή της Κομισιόν, στα οποία έχει συμπεριλάβει και τα ζητήματα που αφορούν σε πετρελαϊκά σχέδια.