Τα «καυτά» παιχνίδια της κερδοσκοπίας με πετρέλαιο και δολάριο...

Η διεθνής κερδοσκοπία πέτυχε χτες, επωφελούμενη από τις «ανησυχητικές» δηλώσεις των Αμερικανών για τα αποθέματα του αργού, να εκτινάξει την τιμή του αργού σε νέα ιστορικά υψηλά στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Της Ζέζας Ζήκου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τετ, 7 Νοεμβρίου 2007 - 03:35

Ξανά και ξανά, οι πάντες κρέμονται από τι συμφέρει ή πληγώνει τους Aμερικανούς. Η διεθνής κερδοσκοπία πέτυχε χτες, επωφελούμενη από τις «ανησυχητικές» δηλώσεις των Αμερικανών για τα αποθέματα του αργού, να εκτινάξει την τιμή του αργού σε νέα ιστορικά υψηλά στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το πετρέλαιο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, αφού κατέγραψε ιστορική άνοδο στα 97,10 δολάρια το βαρέλι, έκλεισε στα 96,45 δολάρια. Είναι πλέον θέμα χρόνου και συνθηκών η εκτόξευση της τιμής του «μαύρου χρυσού» στα 100 δολάρια, ενώ σε διάστημα ενός έτους η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 52%.

Παράλληλα, η υψηλή ζήτηση παγκοσμίως για πετρέλαιο, η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου, τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, ο συνωστισμός στα διυλιστήρια και οι γεωπολιτικές ανησυχίες υποβοηθούν τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Παρ’ όλα αυτά, η προσαρμοσμένη με τον πληθωρισμό τιμή του «μαύρου χρυσού» δεν έχει ακόμη φθάσει στα 101,7 δολάρια το βαρέλι. Στα ύψη, δηλαδή, που είχε φθάσει τον Απρίλιο του 1980, ένα χρόνο μετά την επικράτηση της ιρανικής επανάστασης. Προς το παρόν, η κερδοσκοπία είναι η κυριότερη δύναμη που ωθεί σε υψηλό επίπεδο την τιμή του πετρελαίου. Η κερδοσκοπία συμμετέχει κατά 25% στη διαμόρφωση της σημερινής του τιμής.

Ενώ η θύελλα στις πιστωτικές αγορές και η εντεινόμενη κρίση ρευστότητας, ρίχνουν καθημερινώς λάδι στη φωτιά της αναταραχής και της αστάθειας. Ομως, το νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου ώθησε το δείκτη Dow Jones των μετοχών των 30 blue chips των αμερικανικών πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών, να ανακάμψει σημαντικά χτες στη Wall Street, καθώς ευνοήθηκε από τη ζήτηση που είχαν κυρίως οι πετρελαϊκές μετοχές.

Αντίθετα, στην φορτισμένη ατμόσφαιρα της κλονισμένης αισιοδοξίας με τη ομολογία της FED για επιβράδυνση της οικονομίας και με αναπόφευκτη τη νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, τα κεφάλαια εγκατέλειψαν μαζικώς και χτες το δολάριο. Με συνέπεια, το αμερικανικό νόμισμα να σημειώσει νέα πτώση - ρεκόρ έναντι του ευρώ και να καταρρεύσει στα 1,4571 δολάρια ανά ευρώ. Τώρα, η πτώση του δολαρίου ως προς το ευρώ είναι της τάξεως του 10,3% από τις αρχές του έτους.

Επίσης, το δολάριο κατολίσθησε σε νέα χαμηλότερα επίπεδα 34 ετών έναντι των έξι κυριοτέρων νομισμάτων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης του δολαρίου που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) από το 1973, και που σταθμίζει την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριοτέρων νομισμάτων με βάση εμπορικούς όρους, υποχώρησε σε νέο ιστορικό ναδίρ. Oι αγορές βιάζονται και άρχισαν να προεξοφλούν νέα μείωση για τα επιτόκια του δολαρίου στη συνεδρίαση της FED τον Δεκέμβριο, καθώς η κρίση που δονεί την subprime αγορά στεγαστικών δανείων με τους χαμηλής φερεγγυότητας Αμερικανούς δανειολήπτες φαντάζει ανεξέλεγκτη, προκαλώντας δεινές παρενέργειες στις τράπεζες.

Για να στηρίξει την καταρρέουσα αγορά κατοικίας, η FED μείωσε την περασμένη Τετάρτη το βασικό επιτόκιο «κλειδί» κατά 0,25%, στο 4,5% (από 4,75%). Ομως, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη αυτή τη φορά σε αντίθεση με την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς διαφώνησε ο Thomas M. Hoenig που ψήφισε κατά της μείωσης των επιτοκίων. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η FED μείωσε το βασικό επιτόκιο που επηρεάζει την οικονομία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,75% (από 5,25%).