Αναρτώνται στον ΟΗΕ οι Χάρτες του Μνημονίου Άγκυρας -Τρίπολης, Mε Μικρό Καλάθι η Αθήνα για τα ΜΟΕ

Αναρτώνται στον ΟΗΕ οι Χάρτες του Μνημονίου Άγκυρας -Τρίπολης, Mε Μικρό Καλάθι η Αθήνα για τα ΜΟΕ
energia.gr
Δευ, 17 Φεβρουαρίου 2020 - 09:04

Η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο συνυπέγραψαν η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ της Τρίπολης, αποτελεί πλέον ζήτημα ημερών (με βάση τους υπολογισμούς της Αθήνας)

όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κυριακής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάρτηση αποτελεί την τελευταία πράξη με βάση την οποία ο χάρτης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης που περιλαμβάνεται ως παράρτημα στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη, αποκτά χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ. 

Πρόκειται για μία εξέλιξη που προκαλεί εύλογη ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει, ενώ παράλληλα γίνεται και μια προσπάθεια ανάγνωσης της πραγματικής πολιτικής κατάστασης μέσα στην Τουρκία προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να εξελιχθεί ένα σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν, το αργότερο το 2021. 

Την ίδια ώρα με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Η Αθήνα κρατάει μικρό καλάθι για την πρόοδο των συνομιλιών, ωστόσο, από το Μαξίμου τονίζουν ότι στόχος είναι να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, ακόμη περισσότερο σε στιγμές έντασης. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η πρόσφατη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στο νέο γύρο των συνομιλιών οι βασικοί άξονες είναι η ενεργοποίηση της ανοιχτής γραμμής μεταξύ του ΑΤΑ στη Λάρισα και της τουρκικής διοίκησης τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ για την αποφυγή σοβαρής εμπλοκής στο Αιγαίο, η προσπάθεια επίλυσης πιθανών επεισοδίων στη μεθόριες περιοχές από τους τοπικούς διοικητές των μονάδων αλλά και η τήρηση του μορατόριουμ στις εθνικές επετείους και τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές .

Ο Έλληνα υπουργός πάντως έστειλε χθες νέο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται με πράξεις, σημειώνοντας πως «για να έχει νόημα ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πρέπει να συνοδεύεται και από συμπεριφορές που κατατείνουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή».

.