Ξεκινά τον Ιανουάριο Νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών με Χαμηλότοκα Δάνειο Από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ξεκινά τον Ιανουάριο Νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών με Χαμηλότοκα Δάνειο Από το Ταμείο Ανάκαμψης
energia.gr
Παρ, 13 Σεπτεμβρίου 2024 - 15:10

Στα σκαριά είναι το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, “Αναβαθμίζω το σπίτι μου”, με τις λεπτομέρειες να εξειδικεύονται από την Σοφία Ζαχαράκη και τον Νίκο Παπαθανάση σε συνέντευξη τύπου για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, ενώ στόχος είναι η ενθάρρυνση ιδιοκτητών να προχωρήσουν στην ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Το πρόγραμμα “Αναβαθμίζω το σπίτι μου” αποτελείται από 300 εκατ. ευρώ σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και 100 εκατ. ευρώ σε τραπεζικά κεφάλαια, ενώ η διαφορά του από προηγούμενα προγράμματα είναι πως είναι ελεύθερο από κριτήριο έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε πολίτης να μπορεί να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του, κύρια ή δευτερεύουσα.

Τα ποσά των χαμηλότοκων δανείων που θα δοθούν δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ, με διάρκεια 3 έως 7 έτη. Οι δικαιούχοι του προγράμματος αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000 ενώ προβλέπεται 100% επιδότηση επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος χαμηλότοκων δανείων είναι η ενθάρρυνση ιδιοκτητών να προχωρήσουν στην ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων χρησιμοποιώντας πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε περισσότερα σπίτια που παραμένουν κλειστά (υπολογίζονται σε 600.000) να βγουν στην αγορά για ενοικίαση, μεγαλώνοντας την προσφορά και ρίχνοντας τα ενοίκια.

Ποιες δαπάνες αφορά το πρόγραμμα

Όλοι οι πολίτες, ανεξαιρέτως ηλικίας ή εισοδήματος, και ανεξάρτητα αν αφορά την πρώτη ή άλλη κατοικία τους, θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ωστόσο, οι δαπάνες που θα θέλουν να πραγματοποιήσουν, θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες αυτές είναι:

Θερμομόνωση
Πράσινη στέγη
Αντικατάσταση Κουφωμάτων
Ηλιακός Θερμοσίφωνας
Συστήματα Θέρμανσης – Ψύξης
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών/μικρών ανεμογεννητριών/άλλων ΑΠΕ
Εργασίες τοποθέτησης κ.ά.