Φουλ για 100$ το Πετρέλαιο - Παρηγοριά το ισχυρό Ευρώ

Νέο ρεκόρ για τις τιμές του πετρελαίου, που «ακουμπούν» τα 100 δολάρια, ρεκόρ και από το ευρώ που πάει για ενάμισι δολάριο, ρεκόρ και για τον χρυσό, που ξεπέρασε για τα καλά τα 800 δολάρια η ουγκιά. Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πωλείται από 683-695 ευρώ τα 1.000 λίτρα, ενώ στην επαρχία η τιμή του ξεπερνά τα 700 ευρώ.
Του Μωυσή Λίτση - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τετ, 7 Νοεμβρίου 2007 - 03:32

Νέο ρεκόρ για τις τιμές του πετρελαίου, που «ακουμπούν» τα 100 δολάρια, ρεκόρ και από το ευρώ που πάει για ενάμισι δολάριο, ρεκόρ και για τον χρυσό, που ξεπέρασε για τα καλά τα 800 δολάρια η ουγκιά.

Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πωλείται από 683-695 ευρώ τα 1.000 λίτρα, ενώ στην επαρχία η τιμή του ξεπερνά τα 700 ευρώ.

Το γνώριμο σκηνικό των τελευταίων ημερών επανήλθε δριμύτερο χθες, με τις τιμές του πετρελαίου να εκτινάσσονται σχεδόν κατά τρία δολάρια μέσα σε μια μέρα. Το αμερικανικό αργό άγγιξε τα 97 δολάρια το βαρέλι (96,85), καταγράφοντας, αργά χθες το απόγευμα, άνοδο 2,86 δολαρίων. Από κοντά και η τιμή του μπρεντ που ενισχυόταν 2,67 δολάρια και είχε φτάσει στα 93,38 δολάρια το βαρέλι.

Με ορόσημο τα 100 δολάρια, οι αγορές έχουν ζεστάνει στο φουλ τις μηχανές, θεωρώντας, ενόψει του χειμώνα, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου ένα καλό στοίχημα, σε εποχές μεγάλου χρηματιστηριακού ρίσκου.

Ανήμπορες μπροστά στο κύμα διεθνούς χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, οι κυβερνήσεις καλούν την κοινή γνώμη να συνηθίσει τη νέα πραγματικότητα. «Είναι δύσκολο να προκαλέσουμε μία γενικευμένη πτώση γιατί οι τιμές του πετρελαίου είναι διεθνείς, καθώς η τιμή καθορίζεται από τις αγορές... πρέπει να συνηθίσουμε να πληρώνουμε ακριβά το πετρέλαιο για αρκετό καιρό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός προϋπολογισμού, Ερίκ Γουέρθ, στο ραδιόφωνο RTL. «Δεν μπορούμε να κάνουμε την τιμή του πετρελαίου να πέσει».

Παρηγοριά στην αλματώδη άνοδο του πετρελαίου η συνεχιζόμενη ισχυροποίηση του ευρώ, που έφτασε χθες στο νέο ρεκόρ του 1,4571 δολαρίου, με τους αναλυτές να βλέπουν το ευρωπαϊκό νόμισμα να φτάνει στο 1,50 δολάριο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αλλά και η άνοδος του ευρώ, ως γνωστόν, έχει προκαλέσει γκρίνια μεταξύ των ευρωπαϊκών εξαγωγικών επιχειρήσεων, με τον προεδρεύοντα του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, να ζητεί «ρητορική συγκράτηση». «Θα πρέπει να υπάρξει ρητορική συγκράτηση όσον αφορά το όλο θέμα του ισχυρού ευρώ, χαλαρού ευρώ. Το ευρώ δεν μπορεί να ενισχύεται επ' αόριστον», δήλωσε στο Βερολίνο ο Γιουνκέρ.

Η πτώση του δολαρίου, έστειλε στα ύψη τον χρυσό, που έφτασε χθες στα 822,50 δολάρια η ουγκιά, υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1980.