Η Kalegran Ltd, θυγατρική της ουγγρικής MOL, και η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Gulf Keystone Petroleum Ltd (GKP.LN) υπέγραψαν σήμερα δύο συμφωνίες άντλησης πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμβόλαιο έρευνας και παραγωγής για το μπλοκ Shaikan, το οποίο βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Αρμπίλ.

Η  Kalegran Ltd, θυγατρική της ουγγρικής MOL, και η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Gulf Keystone Petroleum Ltd (GKP.LN) υπέγραψαν σήμερα δύο συμφωνίες άντλησης πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμβόλαιο έρευνας και παραγωγής για το μπλοκ Shaikan, το οποίο βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Αρμπίλ.

Η βρετανική εταιρεία θα έχει το 75% των δικαιωμάτων παραγωγής, η Kalegran Ltd ΤΟ 20%, ενώ ένα 5% θα ελέγχει η αμερικανική Texas Keystone Ltd.

Επιπρόσθετα στη MOL παραχωρήθηκε η διαχείριση και το 80% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στο μπλοκ Akri-Bijeel ενώ το υπόλοιπο 20% διατέθηκε στην Gulf Keystone. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται μέτριου ερευνητικού ρίσκου σε αντίθεση με το παρακείμενο μπλοκ Shaikan που θεωρείται επένδυση χαμηλού κινδύνου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινδύνους από την πολιτική κατάσταση στο Ιράκ,  η κ. Somlyai, εκπρόσωπος της MOL, δήλωσε πως «Σύμφωνα με αναλύσεις ασφαλείας και διεθνείς συγκρίσιες πρόκειται για μια περιοχή μέτριας επικινδυνότητας, ακόμη και με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.»

Τα δύο συμβόλαια έχουν διάρκεια 25 ετών, με μια τριετή αρχική περίοδο έως την έναρξη της παραγωγής. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την πρώτη τριετία αναμένεται να ανέλθει στα 53 εκατ. δολάρια.

Η MOL, η οποία έχει να αντιμετωπίσει την προσπάθεια εξαγοράς από την αυστριακή OMV AG (OMV.VI), προχώρησε στην Τρίτη στην ανακοίνωση ενός ακόμη επενδυτικού σχεδίου σε υπεράκτια περιοχή του Καμερούν. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η ουγγρική εταιρεία στρέφεται στην επένδυση σε προγράμματα έρευνας σε νέες περιοχές, τα οποία έχουν χαμηλότερα κόστος από τα υπάρχοντα πεδία άντλησης πετρελαίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το Ιράκ διαθέτει αποθέματα περίπου 115 δισ. βαρελιών πετρελαίου, τα οποία το φέρνουν στην τρίτη θέση παγκοσμίως στη σχετική κατάταξη, πίσω από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποθεμάτων εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της χώρας, οι βόρειες κουρδικές επαρχίες προσελκύουν ξένες εταιρείες επειδή η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση προσφέρει ήδη τη δυνατότητα σύναψης συμβολαίων εκμετάλλευσης.