Στην Ευρώπη εγκατάσταθηκαν, το περασμένο έτος, 15,4 γιγαβάτ αιολικών έργων, εκ των οποίων τα 2/3 χερσαία και το 1/3 υπεράκτια, όταν στην Ελλάδα εγκαταστάθηγκαν συνολικά, 727 μεγαβάτ, με το σύνολο να ανέρχεται σε 3,576 μεγαβάτ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Σύνδεσμος WindEurope, η συνολική αιολική ισχύς στη Γηραιά Ήπειρο ανήλθε στα 205 γιγαβάτ 

και αντιστοιχεί στο 15% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Όσον αφορά στη εγκατάσταση νέας ισχύος, η Βρετανία βρέθηκε στην κορυφή του σχετικού καταλόγου, με 2,4 γιγαβάτ, γιαμ  να ακολουθήσει η Ισπανία με 2,3 GW, η Γερμανία με 2,2 GW και η Σουηδία με 1,6 γιγαβάτ. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στον κλάδο, κατά το 2019, προσέγγισαν τα 19 δισ. ευρώ, που αναλογούν σε ισχύ 11,8 γιγαβάτ, ενώ άλλα 15 GW απονεμήθηκαν μέσω διαγωνισμών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι ο χαμηλός ρυθμός εγκατατάστασης νέας ισχύος στην Γερμανία αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εργκαταστάσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη δε Γαλλία, οι αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες και οι γραφειοκρατικού χαρακτήρα καθυστερήσεις επιβράδυναν την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων. Ωστόσο η εγχώρια αγορά αιολικής ενέργειας είναι σε θέση να συμβάλει ώστε να να επιταχυνθεί ο ρυθμός εγκατάστασης νέας αιολικής ισχύος κατά τρόπο που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους που έχει θέσει το γαλλικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.  

Σε κάθε περίπτωση η WindEurope προειδοποιεί ότι ο ρυθμός εγκατάστασης αιολικών έργων πρέπει να διπλασιαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε., ενώ τονίζει ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρθει και από το χερσαίο και από το υπεράκτιο σκέλος.

Τέλος, όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι οι προσθήκες του 2019 ήταν οι υψηλότερες στα χρονικά, ενώ εκτιμά ότι έρχεται μια ακόμη πιο θετική διετία για τον κλάδο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το 2019 τα αιολικά κάλυψαν το 12% της συνολικής ζήτησης στη χώρα μας. Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την WindEurope είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τη χαμηλότερη μέση ισχύ νέων ανεμογεννητριών, με μόλις 2,3 MW.